Швейцарський банк: для євро починаються \”останні дні\”

Швейцарський банк: для євро починаються "останні дні"Другий за розміром банк Швейцарії Credit Suisse заявив, що для євро починаються \”останні дні, і ми знаємо це\”.

На думку експертів банку, дохідність іспанських таі італійських облігацій може сягнути 9%, а Франція і Німеччина можуть укласти \”вкрай важливий\” договір про бюджетний союз.

Як пише Reuters, в аналітичній записці банку сказано, що відсутність надійного плану створення бюджетного і політичного союзу підірвало довіру інвесторів до суверенних облігацій єврозони, і щоб запобігти \”замерзанню\” всіх боргових ринків регіону, необхідні радикальні заходи.

Експерти банку вважають, що \”зараз вирішується доля євро\”, але розвал валютного блоку поки малоймовірний.

\”Ми підозрюємо, що віщує закінчення затягування процесу, оскільки ринковий тиск фактично змушує Францію та Німеччину укласти вкрай важливу угоду про бюджетний союз набагато швидше, ніж це здається можливим\”, – наголошують у документі.

На думку фахівців банку, у разі укладення такої угоди Європейський центробанк зазнає тиску, що змушує його розширити викуп облігацій проблемних країн єврозони, щоб запобігти системній кризі.

Тим часом, завтра, 23 листопада, Єврокомісія запропонує ввести більш суворий контроль за бюджетами країн єврозони і більш ретельне економічне спостереження. Якщо ці заходи спрацюють, то протягом кількох років вони можуть привести до виникнення загальноєвропейських облігацій.

Водночас, на думку аналітиків банку Credit Suisse, це може спровокувати обговорення бюджетного союзу, яке потім набере обертів, даючи полегшення ринкам, але, врешті-решт, політичні спори загострять ринкову кризу.

На думку експертів, \”тиск на дохідність італійських та іспанських облігацій може стати набагато гірше, оскільки нові уряди цих країн починають проводити реформи – стрибок дохідності 10-річних бондів вище від 9 відсотків на короткий період – це не те, що можна виключити\”.

Банк вважає, що цілком імовірно, що дохідність французьких облігацій перевищить 5 відсотків і навіть дохідність Bund зросте під час цих важливих дебатів у бюджетному союзі.

Як повідомляли раніше, представникам країн Європейського Союзу та Європарламенту вдалося погодити компромісний проект бюджету на 2012 рік. Переговори тривали майже 17 годин і завершилися в ніч на 19 листопада.

Раніше в ЗМІ з\’явилася інформація, що партія канцлера Німеччини Ангели Меркель підготувала резолюцію про можливий вихід країни з єврозони. Повідомляли також, що Франція і Німеччина обмірковують реформування валютного блоку ЄС, що передбачає створення більш інтегрованої, але меншої за кількістю країн-учасниць єврозони. Пізніше Меркель спростувала ці чутки.

Джерело

peredplata