Двом державним банкам України та компанії Ахметова загрожує дефолт – Fitch

Двом державним банкам України та компанії Ахметова загрожує дефолт - FitchМіжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитні рейтинги двом українським державним банкам \”Укрексімбанку\” та \”Ощадбанку\”, а також компанії мільярдера Ріната Ахметова ДТЕК. Про це повідомляє \”Інтерфакс-Україна\”.

Зокрема, довгострокові кредитні рейтинги в іноземній валюті українських державних \”Укрексімбанку\” й \”Ощадбанку\” знижено до \”CC\” (висока вірогідність дефолту) з рівня \”CCС\” (можливий дефолт).

Причиною зниження рейтингів у Fitch назвали заяву Міністерства фінансів про реструктуризацію суверенного боргу країни. \”Укрексімбанк\” має перерахувати за єврооблігаціями 750 млн доларів до 27 квітня 2015 року і 600 млн доларів до 22 січня 2018-го. \”Ощадбанк\” повинен перерахувати 700 млн доларів до 10 березня 2016 року та ще 500 млн доларів до 20 березня 2018-го.

Довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах енергохолдингу \”ДТЕК\” знизили до рівня \”С\” з \”ССС\” – через загрозу дефолту компанії у зв\’язку зі слабким рівнем її ліквідності.

Крім того, Fitch підтвердило довгострокові РДЕ Києва на рівні \”CC\”.

\”Підтвердження рейтингів Києва відображає значний ризик рефінансування його зобов\’язань, збільшений валютний ризик, слабку макроекономічну кон\’юнктуру в Україні та низьку готовність держави надавати своєчасну підтримку на тлі ослабленого інституціонального середовища. Також рейтинги враховують стабілізацію бюджетних показників із хорошими операційними профіцитами та профіцитом бюджету до зміни боргу в 2014 році\”, – повідомляється у прес-релізі.

Київська міська рада в травні 2012 року випустила трирічні муніципальні облігації на суму 3,5 млрд грн із річною відсотковою ставкою 15,25% п\’ятьма серіями: серія \”В\” – 1,125 млрд грн, серія \”С\” – 250 млн грн, серія \”D\” – 500 млн грн, серія \”Е\” – 750 млн грн, серія \”F\” – 875 млн грн. Андерайтером випуску виступило ПАТ \”Державний експортно-імпортний банк\” (\”Укрексімбанк\”).

Нині всі цінні папери, за винятком серії \”F\”, погашено. Крім того, в обігу є єврооблігації Києва на 300 млн доларів, емітовані в 2011 році.

peredplata