Корупція і податки для бізнесу стали нестерпними

Корупція і податки для бізнесу стали нестерпнимиУкраїнський бізнес вважає податкову політику і корупцію найбільш проблемними чинниками і відзначає погіршення ситуації в цій сфері за останній рік.

Про це свідчать результати Звіту про конкурентоспроможність регіонів України 2011 Фонду \”Ефективне управління\”, представленого в Києві в середу. Пише про це Українська правда з посиланням на Інтерфакс.

Згідно з даними, вага податкової політики серед усіх проблемних чинників зросла за минулий рік з 14% до 16%, а корупції – з 10% до 15%.

Експерти Фонду вважають, що визначення податкової політики як топ-перешкоди для ведення бізнесу, ймовірно, пов\’язано з набранням чинності з 1 січня 2011 року Податкового кодексу і високим рівнем невизначеності з приводу його подальшого адміністрування.

Замкнула трійку найбільш значущих проблем нестабільність державної політики, хоча її вага за рік впала з 17% до 12%.

\”Повністю прогнозованим стало те, що актуальні під час кризи інфляція та обмінний курс відійшли в 2011 році на другий план. Однак вірогідним є повернення цих факторів до переліку пріоритетних для бізнесу, враховуючи високий рівень макроекономічної нестабільності в країні\”, – говориться в звіті.

Згідно з ним, вага інфляції знизився за рік з 10% до 7%, що пропорційно з вагою податкових ставок (рік тому – 8%).

Другу п\’ятірку найбільш проблемних факторів склали неефективність держапарату – 6% (5%), нестабільність місцевої та державної влади – 6% (10%), доступ до фінансування – 6% (9%), дозвільна система та ліцензування – 5% (рік тому відсутня в опитуванні), низька кваліфікація робочої сили – 4% (3%).

Автори звіту зазначають, що в 2011 році респонденти в різних регіонах Україні мали труднощі через одні й ті ж проблемні фактори (95% збіг), чого не можна сказати про результати минулого року.

Як зазначила директор Фонду \”Ефективне управління\” Наталія Ізосімова, цього року Фонд \”Ефективне управління\” разом із Всесвітнім економічним форумом вперше досліджував всі 27 регіонів України.

В рамках дослідження за допомогою компанії GFK Ukraine було опитано 2100 компаній.

Світлина

peredplata