Росія затвердила ціну на газ для України

Росія затвердила ціну на газ для УкраїниПрем\’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову про ціну на газ для України на четвертий квартал 2015 року – на рівні цін для сусідніх з Україною країн ЄС. Про це йдеться на сайті уряду РФ повідомляє DT.UA.

\”Згідно з постановою ціна газу для України встановлена на рівні цін на газ для країн Європейського союзу, суміжних з Україною\”, – йдеться в повідомленні.

У повідомленні уточнюється, що \”ця постанова поширюється на правовідносини, що виникли з 1 жовтня 2015 року і діють до 31 грудня 2015 року\”.

Сьогодні Росія запропонувала Україні знижку на газ в 20 доларів від базової ціни 252 доларів за тисячу кубометрів.

11 вересня Росія і ЄС домовилися про зимовий пакет поставок газу в Україну.

Одна з головних умов – закупівля 2 млрд куб. м газу безпосередньо у \”Газпрому\”. Для цього \”Нафтгазу\” дадуть кредит у $ 500 млн. Арифметичний розрахунок показує, що Україні доведеться купувати російський газ за ті ж $ 250 за тисячу кубометрів, які пропонував \”Газпром\”. Тобто, ціна буде такою, яку хоче РФ. Причому, це ціна без \”знижки\”.

У той же час Україна вважає неринковою запропоновану ціну російського газу в $ 252 і наполягає на її зниження на суму вартості транзиту — до $ 220.

Також повідомлялося, що \”Нафтогаз\” розраховує на новий \”зимовий\” контракт з \”Газпромом\” вже у вересні. Глава українського держхолдингу Андрій Коболєв заявив, що після переговорів з \”Газпромом\” і Єврокомісією ситуація \”оптимістична\”.

Як писало DT.UA, Україні потрібно встигнути накопичити в ПСГ мінімум 17 млрд куб. м газу. Синоптики прогнозують не таку \”політкоректну\” зиму, як минулого року (майбутня зима буде холоднішою), тому й газу Україні потрібно буде більше. Зокрема, цієї зими Україні потрібно близько 28 млрд кубометрів газу, писала раніше Алла Єрьоменко в своїй статті \”Тепловий удар\”.

Автор прогнозує, що в четвертому кварталі 2015-го споживання газу складе близько 13,6 млрд кубометрів (газ, видобутий в Україні, — 5,1 млрд, імпортований газ — близько 4 млрд, відбір газу з підземних сховищ — близько 4,6 млрд кубометрів), в січні—березні 2016-го — ще близько 14,5 млрд кубометрів (газ, видобутий в Україні, — близько 5 млрд, імпортований газ — до 2,6 млрд, відбір газу з ПСГ — майже 7 млрд кубометрів).

peredplata