З 1 січня набув чинності податок на квартири

З 1 січня набув чинності податок на квартириЗ 1 січня вступило в дію Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи. У разі перебування об’єкта житлової нерухомості у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожен з власників.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в наступних розмірах:

– за 1 кв метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості: для квартир, площа яких не перевищує 240 кв метрів, та житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

– для квартир, площа яких перевищує 240 кв метрів, та житлових будинків, площа яких перевищує 500 кв метрів, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Львівська міська рада затвердила положення про введення податку на житлову нерухомість 15 липня 2011 року зі ставками, зазначеними вище. Базою оподаткування є житлова площа об’єкту житлової нерухомості. Однак, ухвалою передбачено пільги із сплати податку. База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи  платника податку, зменшується: для квартири  на 120 кв метрів; для житлового будинку на 250 кв метрів.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є місцевим податком, який зараховується до міського бюджету. Не є об’єктом оподаткування: Об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності). Будівлі дитячих будинків сімейного типу. Садовий або дачний будинок (але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку). Об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей (але не більше одного такого об’єкта на сім’ю), гуртожитки.

Як роз’яснив у вересні віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, мешканці квартир, площа яких не перевищує норми у 40 квадратних метрів на людину, податком на нерухомість обкладатися не будуть. «Робоча модель податку на нерухомість на сьогоднішній день така: 40 квадратних метрів на людину не оподатковуються. У нас не так багато сімей з трьох людей, чия квартира більш як 120 кв м. На будь-який зайвий метр – 10 грн податку. Це м’яка ставка», – заявив Колесніков.

«Що стосується сільської місцевості, то якщо у вас будинок до 200 кв м, то ви нічого не платите. А якщо більше – 10 грн за кожен метр раз на рік», – повідомив Колесніков.

Щодо оподаткування дачних споруд віце-прем’єр повідомив: «Власники шести соток з будиночком п’ять на шість метрів не платять взагалі нічого. Тобто дачний будиночок 30 кв м на присадибній ділянці не можна додати до 120 квадратних метрів квартири і оподаткувати».

Джерело

peredplata