Спадкоємці зобов’язані подати річну податкову декларацію

Державна податкова інспекція у м. Чернівці нагадує всім громадянам, хто отримував у 2011 році спадщину, про необхідність подання річної податкової декларації до1 травня 2012 року.

Відповідно до законодавства ставки оподаткування залежать від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем і їх розмір може бути 0%, 5% або 15%. Членами сім\’ї фізичної особи першого ступеня споріднення є: батьки чоловіка або дружини; чоловік або дружина тобто подружжя; та діти у тому числі усиновлені. Інші члени сім\’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення і при отриманні усіх видів спадщини сплачують податок у розмірі 5%. Спадкоємці першого ступеня споріднення не сплачують податок з доходів фізичних осіб при отриманні будь якого об’єкта спадщини, це може бути у вигляді рухомого, нерухомого майна, комерційна власність або суми страхового відшкодування.

Також необхідно врахувати, що при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця–нерезидента та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця – резидента відповідно до ст.174 ПКУ застосовується ставка 15% (17%).

Звертаємо увагу громадян на те, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов\’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об\’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об\’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Інформація стосовно видачі свідоцтва про право на спадщину надсилається нотаріусом до податкової органу.

Декларацію можна подати щоденно до ДПІ у м. Чернівці, яка знаходиться за адресою: вул. Червоноармійська, 200А, а також можна надіслати поштою з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.

Телефон для довідок „15-07”.

peredplata