Влада через обласні ради намагається реалізувати схему привласнення землі – «Фронт Змін»

Влада через обласні ради намагається реалізувати схему привласнення землі – «Фронт Змін»Фракція «Фронт Змін» у Житомирській обласній раді категорично проти винесення на розгляд чергової сесії ради та ухвалення в редакції депутатів від Партії регіонів проекту рішення, яким провладна більшість намагається узаконити схему позбавлення українців землі.

Відповідний проект рішення «Про затвердження Тимчасового положення про надання в оренду нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок власників земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, що входять до складу спадщини, яка може бути визнана відумерлою, та передачу її в комунальну власність територіальної громади» винесено на розгляд Житомирської облради 22 березня.

На переконання голови Житомирського осередку «Фронту Змін» Геннадія Зубка, ухвалення цього рішення несе загрозу для всіх мешканців Житомирщини, адже після вступу в дію Тимчасового положення будь-кого із власників земельної ділянки можна буде позбавити землі.

Він наголосив, що в Житомирській області є близько 40 000 так званих вільних земельних ділянок. Це земля, на яку люди з різних причин не встигли оформити документи або яка має перейти у спадщину після смерті людини її родичам. «Положенням передбачається, що цими земельними ділянками буде розпоряджатися призначений управитель. Він матиме право передавати земельні ділянки в оренду на невизначений термін і за умовами «на власний розсуд». При цьому, орендар матиме право вкладати в землю кошти. На момент вступу в права власності законного власника-спадкоємця, власник змушений буде повернути управителю гроші за управління ділянкою, збереження спадщини та поліпшення землі. Суми чітко не прописані й визначатимуться управителем. Тобто це може бути до десятків тисяч гривень. У людей таких грошей не буде, і вони змушені будуть масово відмовлятися від своєї землі», – підкреслив Геннадій Зубко.

Найзагрозливіша ситуація складеться зі спірними земельними ділянками, наголосив голова Житомирського «Фронту Змін». «Людині обміряють земельну ділянку й, виявляється, що вона «накладається» на дві сусідні. Між власниками виникає майнова суперечка, справу подають до суду і на час розгляду справи у суді, трьома спірними ділянками розпоряджатиметься той самий управитель, дії якого можуть призвести до відмови людей від своєї землі. Таким чином можна відібрати земельні паї у всього села, району, області», – заявив він.

На переконання Геннадія Зубка, розробники Тимчасового положення, отримавши підтримку в середньому 60 депутатів в кожній облраді, роблять спробу «протягнути» через облради положення, яким відкривають шлях до того позбавлення громадян України землі, використовуючи прогалини в законодавстві. Шлях реалізації схеми вирішили випробувати в Житомирській області. Першу спробу затвердити на минулій сесії Житомирської облради Тимчасове положення не допустили опозиційні депутати. Проте згаданий документ вже розглянуто профільною комісією, де більшість за провладними депутатами, і його планують вдруге винести 22 березня на розгляд чергової сесії облради.
«Ухвалення такого положення Житомирською облрадою – це опробування реалізації розробленої схеми відбору землі у людей. Якщо на черговому засіданні друга спроба буде вдалою і вдасться «протягнути» згаданий документ, найближчим часом такі положення винесуть на затвердження у всіх облрадах України. І вже через 3-5 років в державі власниками землі буде лише декілька родин, які і є розробниками цієї схеми», – наголосив Геннадій Зубко.

peredplata