Петро Порошенко: Якщо ви не бачили Буковину, ви точно не бачили Україну!

23 березня 2019 року Президент України Петро Порошенко відвідав Чернівецьку область. Глава держави взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку, а також поспілкувався з мешканцями буковинського краю на народних зустрічах у м. Чернівці та м. Кіцмань.

Спершу Президент наголосив на пріоритетності розвитку української армії та подякував мешканцям Буковини за підтримку нашого героїчного війська. «І давня, і нова історія вчать нас – щоб вистояти, маючи сусідом Росію, Україна повинна мати сильне військо. Армія, а не меморандуми, є гарантом суверенітету, територіальної цілісності і запорука безпеки кожного громадянина і цілої держави. Тому армія і сектор національної безпеки були і залишаються для мене пріоритетом», – сказав Петро Порошенко.

Він зазначив, що сьогодні ми маємо боєздату, перевірену війною армію, ми розробляємо нову програму – ракетну, підвіщуємо радіус та дальність дії цієї високоточної зброї. Два дні тому ми презентували ударні турецькі безпілотники, які вже поставлені на озброєння ЗСУ, бойові літаки, котрі можуть проводити у повітрі добу, долати 4 тисячі кілометрів і забезпечити точне ураження цілі. Вони мають захищені канали зв’язку і антирадіоелектронний захист.

“Росія сама зруйнувала договір про ракети середньої і малої дальності, а це знімає зараз відповідальність та обмеження з України. Бо тепер ми зможемо випускати такі ракети, котрі значно підвищать ціну російської агресії та авантюр для будь-якого ворога. І тепер територія агресора стане вразливою у випадку, якщо він наважиться нас атакувати. І я наголошую на позиції всіх українців: за свою землю ми будемо битися. Ми маємо армію, здатну відстоювати і повертати український суверенітет, і я пишаюся нашим героїчним військом. У тому числі тими частинами, які дислоковані на Буковині. І я хочу, щоб слава про 3-тю батальйонно-тактичну групу 80-ої окремої десантно-штурмової бригати, що дислокується у Чернівцях, ширилася по всій Україні”, – заявив Президент.

Глава держави висловив обурення  з приводу візиту у Росію кума Путіна – Медведчука, і кандидата у президенти Юрія Бойка. Ті, хто під час режиму Януковича грабували Україну і нищили армію, поїхали вести переговори з ворогом у той час, коли щодня гинуть українські вояки, боронячи нашу землю від російського агресора.

“Ви бачили  новини й відео з Кремля. Вони побігли до Путіна. Вони економіку обговорюють! Вони намагаються знову повісити Україну на російську газову голку. Вони вже союзи обговорюють, які будуть створені після президентських та парламентських виборів. І зараз вже стверджують, що вони всі об’єднаються. Проти кого вони об’єднаються? Проти України, проти кожного з нас. Путін намагається підірвати нашу єдність зсередини.

Що вони поїхали туди вимолювати, які економічні інтереси? Що вони зі сльозами на очах, простягнувши руку, поповзли на колінах просити у Путіна? Ці поповзли, а інші тут з екранів телебачення інформують нас, що вони стануть на коліна і будуть вимолювати у ворога прощення. Хочу нагадати всім – Москва сльозам не вірить.

Вони знову хочуть диктувати нам як жити, куди рухатися, у яку церкву ходити, бути Україні у НАТО, чи ні, бути в Євросоюзі, чи ні. Не пройде. Ці люди, схоже, втратили відчуття реалій. Я думаю, наш народ дасть оцінку цим діячам вже через кілька днів”, – підкреслив український лідер.

Далі Президент зупинився на підтримці України керівництвом євроструктур, розповівши про міні-саміт, який днями був скликаний на підтримку України та її влади. А також на чіткій позиції сенату США щодо підтримки України як політичними, так і військовими кроками. Про що свідчить і нинішній солідний десант американських політиків в Україну.

“Вже дуже скоро Україна впритул наблизиться до членства у НАТО та Європейському Союзі, може ще не перетне фінішну стрічку, але точно пройде точку неповернення. Точку неповернення ні у Радянський союз, ні в російську імперію. Ці 5 років ми систематично ламали кожен план Путіна. І тому недарма на кордоні з Україною зараз стоять його дивізії, готові до вторгнення. І ми маємо абсолютно реально сприймати ці загрози.

На жаль, ми кожного дня втрачаємо наших воїнів, щодня очікуємо на новини з передової, а вони дуже часто приходять гіркі. Кремль продовжує як гарячу, так і  гібридну війну проти нашої держави. І мені важливо нагадати про це напередодні 31 березня. Я ні за кого не агітую, але нам всім треба бачити справжній розмір ставки на цих виборах. Бо Путін не приховує, який результат його категорично не влаштовує. А він лише один”, – наголосив Президент.

Обговорюючи питання розвитку Чернівецької області,  Петро Порошенко виказав абсолютну поінформованість ситуацією на Буковині. Здобутками, проблемами, імплементуванням реформи децентралізації та стратегічними напрямками розвитку області, викладеними у перспективних планах. Глава держави переконаний, що область має шалені преферентні напрямки для розвитку своєї території, і це є дуже важливим у реалізації президентської стратегії “Україна – без периферії”.

Буковина географічно, логістично, інтелектуально, ресурсно, у тому числі завдяки людському потенціалу, має всі підстави бути успішною. А стратегія розвитку Карпатського регіону, задекларована Президентом, прекрасно накладається на наші можливості, амбіції, історичний досвід як у розвитку “зеленого туризму”, так і створення потужних туристичних хабів. На переконання Президента, буковинські лідери об’єднаних громад уже демонструють креативні підходи як до впровадження інновацій, залучення інвестицій, так і до створення індустріальних парків, освоєння нових смарт-спеціалізацій, запровадження власних ноу-хау у розвитку своїх територій.

“Окремим свідченням нашого успіху є іноземні інвестиції, у тому числі ті, які вкладені в Буковину. І це під час війни, коли інвестору дуже непросто приймати позитивне рішення. А тому це є символом довіри та підтримки України міжнародною спільнотою.  Ми отримуємо інвестиції в агропромисловий комплекс, в переробну промисловість, в енергетику, у тому числі альтернативну, в машинобудування. Вже 12 кварталів поспіль ми маємо економічне зростання, ми швидко наближаємося до енергонезалежності, і кожен наш крок кардинально змінює Україну. І кожен крок є поразкою Путіна”, – підкреслив Президент.

Зупинившись на успіхах Буковини, він відзначив значне покращення інвестиційного клімату в області та відкриття смарт-спеціалізацій, яке спровокувало утворення об’єднаних територіальних громад.

“Створено індустріальний парк “Новодністровськ”. Туди, зокрема, вкладено 80 мільйонів гривень інвестором з Німеччини. І це класно. Впроваджуються інші успішні інвестиційні проекти на Буковині, як, наприклад, виробництво кабельно-провідникової продукції для автомобілебудування, де створено 1390 робочих місць, кооператив “Дари Гуцульщини”, що займається заготівлею та переробкою грибів, ягід та лікарських рослин, виробляє сушені, заморожені, консервовані гриби, які експортуються до Румунії, Польщі, Молдови, Німеччини, Італії”, – розповів Президент.

Глава держави наголосив, що за кожним таким проектом створюються робочі місця, і це дає можливість для молоді не шукати щастя за кордоном, а реалізувати себе в Україні.

“Що й говорити, експорт товарів до Європи у 2018 році збільшився на 45% порівняно з попереднім роком. Тепер до ЄС відправляється 72% від всього обсягу експорту Чернівецької області. А хто мені казав, коли я підписував Угоду про Асоціацію та про зону вільної торгівлі, що це не буде працювати? Для нас відкритий найбільший ринок світу – європейський,  і це в умовах, коли Росія закрила свої ринки, оголосила ембарго, посилює гібридну війну”, – зазначив Глава держави.

Окрім Чернівців Петро Порошенко також відвідав м. Кіцмань, де на народну зустріч з ним зібралися тисячі буковинців. Люди радісно вітали свого Президента та висловлювали йому свою підтримку. На центральній площі міста Петро Олексійович поклав квіти до пам’ятника Володимиру Івасюку і виступив перед присутніми мешканцями та гостями краю. У своїй промові він говорив про важливість єдності держави, боротьбу з російським агресором та необхідність руху в напрямку до ЄС та НАТО.

І в Чернівцях, і у Кіцмані Президент закликав до спокою, виваженості та мудрості на тлі численних провокацій проти України та його команди. Бо Кремль розуміє, що він програв як на фронті, так і у нашому тилу, що проросійські фігуранти президентських виборів дезавульовані, і це побачила більшість українців. Він підкреслив, що ми йдемо своєю дорогою – геть від Москви. І закликав зберігати спокій  та громадянську відповідальність, а також розуміти, що виклики, які стоять зараз перед Україною жорсткі, і ворог не добирає у засобах. Тому дати відсіч цій гібридній війні – наше головне завдання.

31 березня ми обираємо не просто Петра Порошенка, ми обираємо або незалежну Україну, або знову роки поневолення і приниження нашої гідності – таким був загальний рефрен тих, хто виступали на народних зустрічах.

Буковина продемонструвала своєму Президенту, що вона є мудрою та  надійною. Що переважна більшість її мешканців абсолютно підтримують його зусилля на євроінтеграцію та вступ у НАТО. У відповідь він зазначив, що для нього периферій в Україні нема, а Чернівецька область була і є пріоритетною, цікавою та перспективною.

“За результатами соціально-економічного розвитку Чернівецька область перебуває в першій п’ятірці серед найкращих регіонів України. І ми маємо створити потужний соціальний пакет для кожного громадянина, до чого обов’язково має призвести найближчим часом децентралізація”, – заявив Президент.

Принагідно він закликав українців обов’язково відвідати Буковину, побачити її красоти та туристичні перлини, скуштувати знаменитої буковинської кухні і звідати справжню місцеву гостинність.

peredplata