Курс гривні може обвалитись до 10 за долар

Курс гривні може обвалитись до 10 за доларЗа словами президента Центру ринкових реформ, Україна зараз у складному становищі, і багато чого залежить від дій Нацбанку.

Втілення у життя пропозиції міністра фінансів Петра Порошенка відпустити гривню у \”вільне плавання\” призведе до девальвації гривні, можливо навіть значної.

Таку думку у коментарі ТСН.ua висловив президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки Володимир Лановий.

\”За цими словами стоїть одне – це зниження курсу гривні, її девальвація і подорожчання долара на українській території. Що в принципі вже і відбувається… Ситуація погана, і це не якийсь такий просунутий жест чи рішення. А це просто констатація факту, що ми стаємо біднішими по відношенню до інших держав\”, – каже Лановий.

За його словами, зараз у влади вже просто не має можливості утримувати курс гривні штучно – ні ресурсами НБУ, ні якимись іншими, наприклад, закордонними позиками.

\”Останні два роки курс підтримувався великими міжнародними позиками. Зараз уряду України ніхто не дає кредитів через погане фінансове становище країни\”, – зазначив експерт.

На його думку, якщо відпустити курс у вільне плавання і при цьому НБУ буде діяти розумно, допускаючи плавне, дуже обмежене зниження курсу гривні, це дозволить уникнути паніки.

Бо якщо вона з\’явиться на валютному ринку, то тоді курс буде важко утримати в якось розумних межах.

\”Якщо Нацбанк утримається в рамках розумної кваліфікованої монетарної політики, то тоді курс впаде не так сильно, як у тому самому 2008 році. Наперед прорахувати не можна. Багато обставин внутрішньої і зовнішньої політики можуть на це впливати, зокрема і зовнішня торгівля\”, – наголошує Лановий.

Він констатує, що зараз є багато елементів, кожен з яких сьогодні працює не на гальмування падіння гривні.

\”Якщо почнуть друкувати більше гривні, то вона буде знецінюватись більш прискореними темпами і падати відносно долара ще збільшиться. Ми таке вже проходили 1993 році і 2008 році. Багато залежить від психологічних факторів, девальваційних очікувань. Тобто у нас багато спускових гачків, які якщо почнуть бити, то майже одночасно – і внутрішні, і зовнішні. І тоді може бути велике падінням – 10 здасться м\’яким таким варіантом\”, – каже експерт.

Однак, каже Лановий, поки що НБУ діє м\’яко і так, що не викликають ажіотажу. Якщо стрибки будуть більш різкими, тоді зупинити цей сплеск ажіотажу не вдасться. У будь-якому випадку діяти треба плавно, зазначає експерт.

Також він додав, що визначеність з курсом буде тільки тоді, коли торгівля буде збалансованою, коли в України йтимуть іноземні інвестиції, коли держава \”перестане випрошувати гроші на всіх ринках\”, коли не буде адресних кредитів і фінансування.

Джерело

peredplata