Словаччина-Польща-Україна: довга дорога чеських тролейбусів до Чернівців та шалений розмір накрутки

Громадські детективи WikiInvestigation проаналізували, де і як закуповувались чеські вживані тролейбуси, які кожного дня возять людей у Чернівцях. Громадські детективи  встановили реальну вартість транспорту та зацікавлених у продажі за завищеними цінами осіб.

Про це йдеться у черговій частині розслідування, яке опубліковане на платформі краудсорсингових розслідувань WikiInvestigation.

Чеські тролейбуси, які закупили чернівецькі комунальники, спочатку їздили по Словаччині, а потім 3 роки просто стояли у депо. Звідти їх купила польська компанія Misavi SP. Z oo. А вже у поляків ці тролейбуси купило ТОВ “Ф-Мережі”, які своєю чергою, перепродали їх комунальникам. І тут маленьке суттєве уточнення кожна з ланок у ланцюжку між словаками, поляками, підприємцями та комунальниками наварила по 100%-ій накрутці.

Громадські детективи також встановили, що членом ради польської компанії є Віталій Бегей, що поєднаний із депутатом Чернівецької міської ради Богданом Ковалюком.

Так, із соцмереж вдалося встановити, що схожа на Бегея особа перебуває у стосунках  з Аллою Тупкало. На сторінці дівчини є фото з подружжям Ковалюків та дитиною на фоні церкви. Таким чином, мова може йти про кумівські стосунки.

Можливо зробити висновок про тісний зв’язок між польською компанією Misavi SP. Z oo та депутатом Чернівецької міської ради, співрозробником програми розвитку міського електричного транспорту в м. Чернівцях на 2017-2020 роки, затвердженої Рішенням 20.04.2017 №685, Ковалюком Богданом Івановичем”, – йдеться у розслідуванні і також додається:  

Саме у розробленій програмі зазначено про придбання вживаних тролейбусів іноземного виробництва, які експлуатувались в країнах ЄС. Як не дивно, в цьому ж році за місяць (23.03.2017) до затвердження програми польська компанія Misavi SP. Z. придбала вживані тролейбуси у Словаччині. Можливо, тому пан Ковалюк і далі пропонує закупити ще таких тролейбусів Skoda”.

Сам депутат Чернівецької міської ради, Богдан Ковалюк, про якого йдеться в розслідуванні, так прокоментував ситуацію WikiInvestigation:

«Або це помилка, або просто випадковість. Про ціни нічого не знаю, тому що в 2016, 2017, 2018 році все у нас було через тендер. Тому про ціни нічого не можу прокоментувати. А по постачальниках, знаю, що у нас була одна київська компанія і одна дніпровська.

Я думаю, що це якесь банальне співпадіння, тому що я ніколи не старався мати відношення до якихось там робіт у міській раді, до закупівель по міській раді, тому що це можуть десь це прив’язувати. Тому, думаю, щодо мене це якесь співпадіння».

Нагадаємо, у попередній частині розслідування було встановлено ймовірний зв’язок між депутатом Чернівецької міської ради Богданом Ковалюком та особою, яка знайшла та продала у Чернівці тролейбуси за завищеними цінами.

 

peredplata