Гривня падає

Істотне збільшення залишків на кореспондентських рахунках банків у середу, 29 серпня, спровокувало попит на валюту на міжбанку, що, своєю чергою, стало чинником ослаблення гривні і зниження котирувань до рівня 8,12-8,13 гривні за долар, що є мінімумом за більш ніж 2,5 року.

Про це повідомив дилер комерційного банку з українським капіталом, повідомляє агентство УНІАН.

\”Попит збільшується. На ринку з\’явилася вільна гривня. До цього багато банків були в короткій позиції, вони були змушені продавати валюту для того, щоб забезпечити свою працездатність. Тепер з\’явилося багато гривні, і банки вирішили закрити свої позиції\”, – зазначив він.

Аналітик банку з іноземним капіталом вважає кінець серпня – початок вересня традиційним періодом для підвищення попиту на інвалюту.

\”Так склалося, що в цей період підвищується попит на валюту. Це пояснюється \”пожвавленням\” бізнесу після літнього періоду, а також традиційним осіннім підвищенням девальваційних очікувань \”, – сказав банкір.

Він також вважає чинником тиску на гривню збільшення залишків на банківських рахунках, при цьому говорить, що поки неможливо визначити його джерело.

Як повідомлялося, залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків у Національному банку (НБУ) 28 серпня збільшився на 14% і за станом на початок дня 29 серпня становить 20,798 мільярда гривень.

Джерело – Українська правда

peredplata