Вибори відлякали від України інвесторів

Вибори відлякали від України інвесторів Представники європейського бізнесу поставили найнижчу оцінку бізнес-клімату та умовам ведення господарської діяльності в Україні

Про це свідчать підсумки проведеного Європейською бізнес асоціацією (ЄБА) традиційного дослідження інвестиційної привабливості країни в третьому кварталі 2012 року, передає «Інтерфакс-Україна».

Згідно з даними індексу інвестиційної привабливості України (в опитуванні взяли участь 103 перші особи компаній-членів ЄБА), довіру бізнесу до економіки України оцінили в 2,14 балів (з п´яти), при цьому вона знизилася навіть у порівнянні з попереднім кварталом на 0,5 балів. При цьому головні проблеми, що вплинули на негативні оцінки респондентів, залишилися незмінними – фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів.

«Зараз ми бачимо, що коло проблем, з якими стикаються інвестори, залишилося незмінним – це корупція, залежність судової системи, зарегульованість ринку, фіскальний та адміністративний тиск. Що спричинило ще більш різке падіння рівня довіри бізнесу? Проблему слід шукати в передвиборчій нестабільності, дисонансі стратегій і обіцянок політичних сил: все це вкрай негативно впливає на настрої інвесторів», – зазначила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев´янко.

У свою чергу президент ЄБА, генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала відзначив, що зниження показників індексу відображає уповільнення темпів зростання в промисловому, аграрному та будівельному секторах.

«Згідно з попередніми даними, ВВП України в третьому кварталі знизився на 1,5-2%, і компанії, очевидно, це відчувають. З одного боку, основним чинником такої динаміки є зростання зовнішнього попиту, з іншого – негативну роль відіграє підвищення податкового тиску і жорстка грошово-кредитна політика в країні. Ми сподіваємося, що після виборів уряд сконцентрує свої зусилля на економічній політиці, яка орієнтована і спрямованана зростання», – підкреслив він.

peredplata