Для чернівчан вже встановлено місцевий податок на житло

Для чернівчан вже встановлено місцевий податок на житло  З 1 січня 2013 року запроваджується податок
на нерухоме майно.

Отож кожна українська родина отримає від влади гарний новорічний подарунок у вигляді нової статті витрат сімейного бюджету — податку на нерухомість. Тепер, окрім податків на земельні ділянки, доведеться сплачувати податки ще й за квартири і будинки, в яких ми мешкаємо. І чим більша площа оселі, тим більшим, відповідно, буде податок. Це і є ті найбільш неприємні для пересічних українців новації Податкового кодексу.
Такий податок мав би сплачуватися ще з 1 січня 2012 року, однак його запровадження перенесли на липень. Але річний податок негоже розбивати на півріччя, отож новацію відтягнули ще на півроку – до січня 2013-го. Кажуть, що вже остаточно.

Розмір податку визначатиметься місцевими радами. 25 січня минулого року Чернівецька міська рада прийняла рішення «Про місцеві податки і збори в м. Чернівцях та відміну раніше прийнятих рішень». Згідно з рішенням міськради, для чернівчан вже встановлений місцевий податок, який має сплачуватися жителями міста за об’єкти житлової нерухомості та зараховуватися до місцевого бюджету. Під об’єктами житлової нерухомості маються на увазі будівлі, що належать, відповідно до законодавства, до житлового фонду, дачні та садові будинки. До речі, не є об’єктами оподаткування садові або дачні будинки, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю; гуртожитки. Оподатковується, як ми зазначали вище, житлова площа об’єкта житлової нерухомості.

Ставка податку на один квадратний метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків житловою площею не більше 500 кв. метрів, становить 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у проекті бюджету на 1 січня 2013 р. — 1 176 грн.).

Також згідно Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Чернівецької міської ради, база оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку, зменшується для квартири – на 120 кв. метрів, а для житлового будинку на 250 кв. метрів. Тобто, зареєстровані власники (фізичні особи) квартир площею до 120 кв. метрів та житлових будинків до 250 кв. метрів взагалі податку сплачувати не будуть, а решту сплачуватимуть різницю від житлової площі своїх квартир чи будинків. Тобто, якщо ви є власником квартири в 150 квадратних метрів, то сума податку вираховуватиметься з 30 квадратних метрів (різниця 150-120). І його розмір складатиме близько 352 грн.

Платники зможуть звертатися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, пільг зі сплати податку, ставок податку та нарахованої суми податку.

Як повідомляють у секторі взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Державної податкової служби у Чернівецькій області, кожному платнику за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості буде надіслане податкове повідомлення, де буде вказана сума податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити для його перерахунку. Повідомлення варто очікувати до 1 липня 2013 року за встановленою формою.
В Чернівецькій ж міській раді нам повідомили, що рішення від 25 січня 2011 року залишається без змін. Питання тепер тільки до верховної ради, чи вона вкотре не відтермінує введення в дію податку на житлову нерухомість.

Наразі ж залишається багато незавершених справ. Так Укрдержреєстр та територіальні підрозділи мають подати податковій службі інформацію про об’єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб. Раніше постановою кабміну встановлювався термін до 15 липня 2012 року, а тепер його перенесено на квітень 2013 року. Тому більшість експертів схиляється до думки, що податок на нерухомість вкотре відтермінують.
Надія ВІРНА

peredplata