Випущено нову пам’ятну монету номіналом 20 гривень

Випущено нову пам’ятну монету номіналом  20 гривеньПрес-служба управління Національного банку України в Чернівецькій області повідомляє, що Національний банк України вводить в обіг 15 лютого 2013 року пам’ятну монету номіналом 20 гривень, присвячену 200-річчю від дня народження Семена Гулака-Артемовського – українського композитора, оперного співака, блискучого актора, автора першої української опери “Запорожець за Дунаєм”, яка ввійшла до золотого фонду національної музичної спадщини, а також 150-річчю від дня прем’єри цієї опери. Ця опера є надзвичайним здобутком композитора, в якій втілено національні особливості українського фольклору та побуту. Крім того, Семен Степанович Гулак-Артемовський – автор лібрето і перший виконавець партії Карася.
Монету виготовлено зі срібла, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса в чистоті – 62,2 г, діаметр – 50,0 мм, тираж – 4 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби – Ag 925, маси в чистоті – 62,2 і логотипом Монетного двору Національного банку України.
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, стилізовану композицію, у центрі якої зображені на тлі мечеті головні персонажі опери – Одарка та Іван Карась, на передньому плані сільський пейзаж – хати під солом’яними стріхами, тин, мальви; написи – 2013 (праворуч), ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу півколом).
На реверсі монети в обрамленні стилізованого барокового рослинного орнаменту зображено портрет С. Гулака-Артемовського, який тримає в руці перо, праворуч від нього – герої опери Оксана й Андрій, ліворуч над лірою – жінка, яка уособлює музу співака та композитора, угорі розміщено написи – СЕМЕН ГУЛАК-АРТЕМОВСЬКИЙ (півколом), 200/років.
Художник – Микола Кочубей.
Скульптори: Анатолій Дем’яненко, Володимир Дем’яненко.
Пам’ятна монета номіналом 20 гривень є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Джерело: Прес-служба управління Національного банку України в Чернівецькій області
press@cv.bank.gov.ua 58-41-70

peredplata