При такій корупції дивом видається те, що в бюджеті ще є гроші

При такій корупції дивом видається те, що в бюджеті ще є гроші Журналісти видання The Economist вважають, що Україна і не демократія, і не диктатура, а просто \”благодійна корова\” для олігархів.

Впливовий щотижневий англомовний журнал The Economist у присвяченій Україні статті дивується, як при такому розмаху корупції у скарбниці країни ще залишилися якісь гроші.

\”З бандитським президентом Віктором Януковичем на чолі і його головним суперником Юлією Тимошенко у в\’язниці, Україна явно не демократія. Але це і не диктатура. Політична влада швидше є засобом збагачення, а не управління. Вуличні протести рідкісні не через страх перед репресіями, а тому що Україна все більше розпилюється. Опозиційні політики є продовженням бізнес-груп, з якими вони декларують боротьбу. Правила гнучкі, відданість державі мінлива, а ідея еліти – як класу людей, відповідальних за країну – позбавлена сенсу\”, – йдеться в статті.

\”Олігархи ставляться до України, як до дійної корови. Хабарництво так поширене, що складно зрозуміти, як ще якісь гроші залишаються в бюджеті. За словами одного іноземного оглядача, Україна \”нагадує автомобіль у тумані без світла і без карти\”. Дивно, як він ще на ходу\”, – наголошує журнал.

The Economist нагадує, що старший син президента Олександр Янукович є лідером рейтингу \”тендерних чемпіонів\”, складеним українським виданням Forbes. За його даними, дружні до сина глави держави компанії отримали замовлень більш, ніж на 10 млрд грн. Втім, сам Олександр Янукович від цього відхрещується.

\”Більшість спостерігачів вважають, що \”сім\’я\” – група, пов\’язана з родиною Януковича – розширює свій вплив, дратуючи деяких з раніше усталених олігархів\”, – наголошується у матеріалі.

Сила \”сім\’ї\”, пише журнал, може змагатися як мінімум із двома іншими групами. Першу очолює Рінат Ахметов, найбагатший магнат в Україні і один з найбільших в світі виробників сталі. До другої належать газовий трейдер Дмитро Фірташ і його молодший партнер Сергій Льовочкін, який також є головним в адміністрації Януковича\”.

Втім, відзначає The Economist, політично Янукович вже не такий сильний, як здається на перший погляд. Журналісти нагадують, що на останніх парламентських виборах в жовтні його Партія регіонів отримала лише 30%, а \”найяскравішою\” його поразка була в Києві, де правляча партія отримала менше 13% голосів.

\”Вибори не були справедливими, але результат був втратою для Януковича\”, – пояснив один із західних спостерігачів.

Джерело Дзеркало тижня за матеріалами: The Economist

peredplata