До уваги буковинців! Зібрався за кордон – не забудь про малярію!

До уваги буковинців! Зібрався за кордон –  не забудь про малярію!  Незабаром розпочнеться пора відпусток та подорожей до різних куточків світу в пошуках нових вражень та гострих відчуттів. Аби окрім сувенірів та приємних спогадів не привезти додому ще й купу проблем зі здоров’ям, слід пам’ятати про небезпеку, пов’язану з екзотичними недугами.

Одна з них – малярія – викликається одноклітинним організмом – малярійним плазмодієм, який передається від хворої чи інфікованої людини до здорової під час укусу самки комара Anopheles. Найбільш розповсюджені ці підступні комахи в країнах Африки, Центральної та Південної Америки, Азії, Океанії та в деяких країнах СНД. Тому перед поїздкою закордон, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем щодо профілактики малярії.
Недуга уражує печінку, селезінку, руйнує еритроцити, характеризується періодичними нападами гарячки, а також схильністю до рецидивів. Часто першими ознаками малярії може бути слабкість, головний біль, біль у м’язах, суглобах, попереку, сухість у роті. Потім періодично різко підвищується ( може досягати 40-41 градусів) та різко знижується до норми температура тіла, з’являється рясний піт, нудота, блювота, пронос, кашель, можливе марення. Також розвиваються значні порушення з боку нервової, серцево-судинної та інших систем органів. При тяжкому перебігу хвороба може закінчитися смертю.

Як бачимо, малярія досить небезпечна. Проте якщо вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, то її можна уникнути або хоча б полегшити перебіг і прискорити одужання. Тож не полінуйтесь і зверніться за консультацією до епідеміологів та інфекціоністів.
Малярійні комарі найчастіше нападають на людину ввечері та вночі. У цей час бажано, щоб одяг прикривав більшу частину тіла. Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в сутінках, для попередження укусів комарів потрібно обробляти аерозолями, змащувати спеціальними кремами чи спиртовими розчинами, які містять репеленти – речовини, котрі відлякують комарів.

Для попередження проникнення комарів до приміщення двері й вікна повинні мати захисні сітки. Спати слід під сітчастою запоною, краї якої треба старанно заправити під матрац. При виявленні комарів, що залетіли до помешкання, їх слід знищити механічно чи за допомогою аерозольних інсектицидів (речовин, які вбивають комарів) чи антимоскітних спіралей. Житлові приміщення рекомендується щоденно ввечері обробляти аерозолем з інсектицидом рослинного походження. Після його застосування протягом 20-30 хвилин приміщення треба провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей. Доцільно також обробляти інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів). Не рекомендується користуватися парфумами, запах яких міг би привабити комарів.

Отже дотримання лікарських порад з приводу попередження малярії та ретельне виконання правил її профілактики допоможе вам без проблем і без загрози для життя та здоров’я насолоджуватися принадами райських куточків екзотичних тропічних країн.
Ірина БАЛАНЮК, асистент кафедри інфекційних хвороб БДМУ,
Ольга КОБЕВКО, лікар-інфекціоніст Чернівецької ОКЛ

peredplata