Тяжкохворій буковинці не дають інвалідність

Тяжкохворій буковинці не дають інвалідністьВже впродовж майже тридцяти років тяжко хворіє на цукровий діабет мешканка с. Глиниця Кіцманського району Ольга Вівчарюк. Хвороба не дає можливості працювати, завести родину та радіти життю, як це роблять здорові люди.

Свого часу Ольга втратила і батька, єдиного годувальника. Матір вже старенька, також знесилена недугою пенсіонерка, котра ніяк не може забезпечити доньці підтримку, бо сама її дуже потребує. Пенсії жінки, за словами рідної тітки Ольги Марії Чебрій, заледве вистачає на найнеобхідніші продукти та підтримку власного здоров’я. Старша сестра також пенсіонерка, інвалід, має на утриманні сина-інваліда. Тож саме тітка – літня одинока пенсіонерка й піклується про племінницю, виділяючи час від часу з свого нехитрого бюджету хоч якусь дещицю. Нещодавно саме вона, поспілкувавшись з фахівцями-ендокринологами та отримавши висновок лікувально-консультативної комісії обласного ендокринологічного центру, вмовила Ольгу Вівчарюк зважитися на збір документів на медичну соціально-експертну комісію для встановлення групи інвалідності.

– Ольга давно перебуває на диспансерному обліку у ендокринолога, вона інсулінозалежна та отримує зараз цей препарат безкоштовно, – розповідає Марія Василівна. Але лише його дії не вистачає для лікування хвороби, зараз через це проблем зі здоров’ям у Ольги додалося – почалися невідворотні ускладнення: у хворої збивається з ритму серце, дуже болить печінка, вона катастрофічно почала втрачати зір, більше лежить, часто впадає в кому…
Визнана ж на офіційному рівні інвалідність та соціальне сприяння у допомозі хворій держави хоч трохи, але фінансово могла б допомогти Ользі Вівчарюк мати хоч якусь власну копійчину на найважливіші для підтримки кволого здоров’я препарати.

Спочатку жінка звернулася за належністю до очно-туберкульозної експертної комісії, що розташована по вул. Івана Богуна у Чернівцях. Звідти її чомусь скерували до обласної МСЕК на вул. Руську. А обласні експерти, проаналізувавши зібрані документи та висновки ЛКК – цукровий діабет 2 тип тяжка форма, субкомпенсований та інвалідизуючі ускладнення – початкова катаракта, ішемія, нефропатія, гепатопатія, енцефалопатія, пародонтоз, ішемічна хвороба серця, дифузний кардіосклероз, варикозне розширення вен, хронічний холецистит, вузловий зоб … засумнівалися у встановленні Ользі Вівчарюк групи інвалідності.

– Сказали що вона, мовляв, працювала за кордоном, а тепер прийшла за групою інвалідності, – плакала від розпачу у редакції нашого часопису Ольжина тітка. – А це ж можна легко з’ясувати. Хіба так мають ставитися до справді хворих людей медичні експерти? Склалося враження, що вони зовсім не довіряють своїм колегам, у яких Ольга з 1980 року перебуває на обліку та проходить лікування.

Виконувачка обов’язків головного лікаря очно-туберкульозної МСЕК Ірина Войтенко каже, що пригадує цю жінку з Кіцманського району. Що у комісії, очолюваної нею, й справді виникли сумніви стосовно встановлення багаторічній диспансерній хворій групи інвалідності. Правда, в чому ж ті сумніви – лікар не пригадала, бо треба було б переглянути документи, а вони не повернулися з обласної комісії, куди скерувала саме ця експертна комісія. А ще Ірина Вікторівна повідомила, що вони через сумніви чи коли немає в комісії якогось фахівця скеровують до обласної комісії на вул. Руську по декілька чоловік на тиждень.

Олександр Диякон, хірург обласної медичної соціально-експертної комісії:
– У встановленні групи інвалідності цій жінці ми однозначно не відмовили, просто це – сумнівний випадок, тобто відповідно до інструкції група її інвалідності під сумнівом, тому ми й запропонували путівку на обстеження до інституту експертизи у Вінниці, і вона погодилася. Нічого поганого у цьому немає, і щороку у нас більше сотні хворих проходять таке обстеження. Вже 25 червня Ольга Вівчарюк мала бути у Вінниці, туди наші працівники відправили необхідний пакет документів. Вона проходитиме безкоштовне обстеження впродовж 7-10 днів, і все вирішиться.

… Ольга Вівчарюк не поїхала до Вінниці. Вона погодилася, бо її заставили експерти підписатися у відомості про отримання путівки на це обстеження. Може, саме таким чином, через подібні сумніви місцевих експертів, і забезпечується робота інститутів експертизи, котрим перераховуються державні кошти і куди відправляють «сумнівних» інвалідів? Але жінка, котра більше лежить, ніж пересувається, котра не має за душею ані копійки, бо не може працювати, не отримує ні со-ціальної допомоги, ані пенсії, у котрої тяжко хворіє не лише мати, а й рідна старша сестра, що разом з власним сином є інвалідами, а єдиною порадницею є 80-літня тітка, не має ані за що туди поїхати, ані сил звернутися за матеріальною допомогою, ані найняти та заплатити супроводжуючому. Бо сили дедалі більше покидають її щодня, і самотужки вона не в змозі долати таку відстань. Тож чи таки буде вирішено на обласному рівні встановити групу інвалідності Ользі Вівчарюк, у якої в медичних документах позитивний висновок стосовно здоров’я лише за результатами флюорогічного обстеження, покаже час.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata