До уваги буковинців! Сибірка у Молдові

До уваги буковинців! Сибірка у МолдовіЗа повідомленням Державної санітарно-епідеміологічної служби України відповідно до інформації Міністерства охорони здоров’я Республіки Молдова Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області інформує про наступне: серед мешканців с.Ведень, Сорокського району, що розташовано на півночі Молдови, зареєстровано чотири випадки захворювання на сибірку серед людей. Усіх постраждалих було госпіталізовано до Республіканської інфекційної лікарні, стан одного з них – важкий, трьох інших – середньої важкості.

Захворювання викликано вживанням у їжу м’яса хворої тварини, частину від якої встигли продати до їдальні тракторного парку. На даний час під медичним наглядом перебувають більше сорока осіб, які можуть бути інфіковані сибіркою.

Протиепідемічні заходи проводились епідеміологами спільно з працівниками Служби надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ та Міністерства сільського господарства республіки Молдови. Об’явлено карантин, останки хворої тварини утилізовано, проведено дезінфекцію. Розпочато вакцинацію тварин на фермі, з якої до столової потрапило заражене м’ясо.

Вважається, що виникненню захворювання сприяли ливневі дощі, які призвели до паводку, завдяки якому було забруднено джерело питної води для тварин. Останній випадок захворювання на сибірку було зареєстровано у 2008 році. У Молдові продовжується проведення заходів щодо локалізації вогнища сибірки та недопущення поширення цієї інфекції.

Сибірка – це особливо небезпечна інфекційна хвороба, що спричинюється спороносною паличкою сибірки.
Зараження людини виникає внаслідок проникнення збудника сибірки через пошкоджену шкіру тіла у кров людини (подряпини, садна, дрібні порізи) та через слизові оболонки при догляді за хворими тваринами, розтині трупів, знятті шкіри, розробці туш хворих тварин. Зараження можливе також при контакті з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, при вживанні в їжу м’яса хворих тварин, а також трансмісивним (укуси кровососних комах) шляхами. Не виключається можливість інфікування людей через заражений збудником грунт або забруднені ним предмети.

Симптоми: інтоксикація, головний біль, розбитість, підвищення температури тіла, зміни з боку серцево-судинної системи, а також виразка в місці проникнення збудника.

Для запобігання зараження сибіркою Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує: не купувати м\’ясо та вироби з м’яса на стихійних ринках або з рук приватних осіб, які не мають ветеринарної довідки, необхідно дотримуватись санітарно-гігієнічних правил при зберіганні, обробці, транспортуванні та утилізації сировини тваринного походження.

Важливим заходом профілактики захворювань на сибірку є максимальне охоплення плановими протисибірковими щепленнями всього поголів’я великої, дрібної рогатої худоби, коней, свиней, а також впорядкування місць захоронення тварин.

В.о. начальника, головного державного
санітарного лікаря Чернівецької області М.Б. Миронюк

peredplata