Обережно: в буковинських лісах активізувалися змії! Що робити при укусі гадюки

Обережно: в буковинських лісах активізувалися змії! Що робити при укусі гадюкиПовідомлення ЗМІ про випадки укусів людей отруйними плазунами останнім часом з’являються усе частіше: спекотна літня погода сприяє пожвавленню гадючого життя. І натрапити на цю небезпеку сьогодні можна не тільки у лісі чи в горах — змії кубляться і в селянських обійстях, і у заростях, і біля ставків, і в підвалах буковинців.
Отож, відправляючись на природу, варто пам’ятати про тамтешніх повзучих мешканців та поводитися обережно, щоб несподівано не наразитися на неприємності.
Симптоми отруєння. В ураженій ділянці тіла з’являється специфічний біль (на зразок удару кинджала), відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розміщених поруч суглобах. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла (руку, ногу). Порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, спостерігається оніміння язика. Постраждалому складно говорити, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні рухи вкорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів.
Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення. Через 20-40 хв. вона стає блідою, з’являються такі симптоми отруєння, як запоморочення, нудота, блювання, слабість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості.
Поступово знижується артеріальний тиск, прискорюється частота серцевих скорочень, з’являється задуха, порушується функція нирок.
Крім загальної інтоксикації, отрута, яка потрапила у кров, справляє негативний вплив на центральну нервову систему та серцеву діяльність, може викликати ниркову недостатність, ураження клітин серцевого м’яза та печінки.
За таких обставин потерпілому необхідно негайно надати медичну допомогу.
Перша допомога.
У першу чергу слід визначити, отруйна змія чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів плазуна у вигляді двох серпоподібних смуг, що утворюють напівовал із дрібних точок. Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна гадюка, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами видно дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких витікає кров (на фото – !!!!!!!!!!!!!!!!!укус змії у папці V). (додатково, за можливості, ще ілюстрацію зі змійкою якоюсь бажано поставити — М.Т.)
Якщо з’ясували, що змія отруйна, слід негайно приступити до видалення отрути з рани. У жодному разі не можна зволікати, інакше токсини поширяться по всьому організму.
Відсмоктування отрути роблять за допомогою медичної банки, якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у порожнину скляного посуду вводять запалений фітіль, швидко обводять ним порожнину посудини і негайно прикладають до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки. Отруту можна висмоктувати і ротом, але за умови, що у його порожнині немає патологічних змін (карієсу зубів, тріщин слизової оболонки рота чи язика, губ тощо). Така процедура дозволяє витягти до 50% отрути змії. При цьому постійно слід спльовувати відсмоктану рідину і промивати рот водою.
Далі місце укусу необхідно обробити антисептичними засобами, шкіру навколо рани обробити зеленкою або спиртом, одеколоном. Відсмоктавши отруту, необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та зафіксувати у злегка піднятому стані. При укусі в руку її фіксують в зігнутому положенні. При сильному болі можна дати потерпілому знеболювальне. Щоб прискорити виведення отрути, слід давати йому багато пити (чаю і лужної мінеральної води, алкогольні напої у жодному разі давати не можна). І, звісно, якомога швидше слід доправити потерпілого до найближчого пункту надання медичної допомоги.

Що не можна робити при укусі змії:
• У жодному разі не ловити і не намагатись вбити змію. Крім марної втрати часу, можна наразитися на додаткові укуси агресивного плазуна.
• У жодному разі не накладати джгут! Це не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвінню) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута.
• Не можна припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами чи розрізати рану на місці укусу. Всі ці маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Вони призводять до розвитку інфікованих ран, які довго не гояться, сприяють порушенню обміну речовин в пошкоджених тканинах.
• Забороняється накладати на рану зігріваючі компреси і змащувати зігріваючими мазями.
• Не можна пити алкоголь: він прискорює поширення отрути з кров\’ю по всьому тілу
Що потрібно робити при укусі змії:
• Відсмоктати отруту з ранки, постійно спльовуючи слину. Дія отрути залежить від її кількості, що потрапила в організм.
• Прикласти на місце укусу холод.
• Якщо укус в кінцівку, треба зняти з неї все: взуття, шкарпетки, браслети, годинник і т.п.
• Зафіксувати укушену кінцівку в нерухомому стані
• Негайно доправити потерпілого до лікарні. Якщо укус в ногу, переносити на ношах.
• Давати пити багато рідини (але не алкоголю!).
За матеріалами прес-служби Управління ДСНС України у Чернівецькій області

peredplata