Інсульт: як врятувати життя

Інсульт: як врятувати життяЦю хворобу можна порівняти з ударом блискавки — вона вражає людину миттєво і неочікувано. Інсульт часто називають «судинною катастрофою»: хвороба розвивається швидко і часто призводить до вкрай несприятливих наслідків. За рівнем смертності посідає друге місце у світі після ішемічної хвороби серця. В Україні щорічно реєструється більше 100 тисяч випадків інсульту.
І не варто думати, що вражає інсульт переважно людей пенсійного віку. Жертвами «судинної катастрофи» все частіше стають активні молоді люди, особливо ті, хто веде швидкісний, насичений спосіб життя, займається інтелектуальною працею, керує бізнесом чи великими проектами…

Спекотна погода, яка утримується протягом нинішнього літа, є одним із небезпечних факторів, здатних спричинити інсульт, адже висока температура повітря викликає стрімку втрату організмом рідини, внаслідок чого у людей із судинною патологією можуть розірватися чи закупоритися судини головного мозку. При цьому відбувається пошкодження і відмирання нервових клітин. Блокування кровоносної судини в мозку (бляшкою, тромбом) викликає ішемічний інсульт, а ї розрив — геморагічний інсульт. Після того, як частина нервових клітин гине, організм втрачає одну з функцій, за яку відповідали загиблі клітини: настає параліч, втрата мови та інші серйозні порушення. Чим більша ділянка омертвіння в мозку, тим серйозніші наслідки дає інсульт.
СИМПТОМИ ІНСУЛЬТУ: оніміння обличчя, руки або ноги, порушення мовлення або сприйняття звуків і координації рухів, різке погіршення зору, запаморочення, незвично сильний головний біль.
ЯК УНИКНУТИ КАТАСТРОФИ
1. Контролюйте рівень артеріального тиску (людям після 40 років слід робити це щоденно) і підтримуйте його на рівні 140/90 і нижче препаратами для екстреної допомоги (стимулятори альфа-рецепторів, сечогінні засоби або блокатори кальцієвих каналів).
2. Приймайте антиагреганти — ліки, які розріджують кров (якщо вам їх прописав лікар).
3. Робіть раз на півроку УЗД судин шиї, що живлять головний мозок, і ЕКГ.
4. Контролюйте рівні цукру і холестерину в крові (за допомогою глюкометра і тест-смужок, що визначають холестерин, які можна придбати в аптеці.
5. Регулярно займайтеся фізкультурою або якомога більше ходіть пішки (до 3 тисяч кроків на день).
6. Припиніть палити.
7. Не зловживайте алкоголем.
8. Вчасно поповнюйте втрату рідини в організмі.
ЩО РОБИТИ ПРИ ІНСУЛЬТІ?
Якщо раптом ви опинились поруч людини, у якої проявилися явні ознаки інсульту, слід діяти негайно, щоб не втратити дорогоцінного шансу врятувати їй життя:
1. Негайно викликати «Швидку допомогу». Слід зауважити, що найбільшого ефекту в лікуванні порушень мозкового кровообігу можна досягти у перші три години.
2. Розстебнути або зняти тісний одяг, що перешкоджає вільному диханню (пояс, комірець, ремінь і т.д.) та забезпечити доступ свіжого повітря.
3. У жодному разі не перевертати та самотужки не переміщати хворого: його необхідно залишити там, де стався напад, адже зайві рухи можуть спричинити додатковий розрив судин. Навіть не слід перекладати постраждалого на ліжко.
4. Розмістити верхню частину тіла і голову хворого під кутом приблизно 30 градусів до поверхні, на якій він лежить. Найкраще підкласти кілька подушок.
6. Якщо почалася блювота, слід повернути голову потерпілого набік і вичищати блювотні маси, щоб постраждалий не задихнувся.
7. Якщо трапився епілептичний напад, треба покласти людину на бік, вставити між щелепи обгорнуту хустинкою ложку, гребінець чи паличку і, злегка притримуючи голову хворого руками, витирати піну. Підносити нашатирний спирт у жодному випадку не можна, бо наслідки можуть бути жахливими — припинення дихання і смерть.
8. При зупинці серця і дихання необхідно негайно зробити непрямий масаж серця і штучне дихання.
При цьому слід пам\’ятати, що від ваших дій залежить людське життя, отож важливо протриматися до приїзду бригади «Швидкої допомоги». І чим оперативніше ви зробите потрібні маніпуляції, тим більше шансів у потерпілого оговтатися від удару.
Якось оформити, щоб виділялось окремо (М.Т.):
Порада від китайського професора
Від інсульту врятує кровопускання
Цей нетрадиційний, але дуже ефективний спосіб порятунку від інсульту пропонує фахівець китайської традиційної медицини доктор Ха Бу Тін, який живе в San-Juke.
Задля уникнення додаткового розриву судин хворого переміщати не можна. Слід тільки допомогти йому сісти. Після цього взяти шприц (за його відсутності — голку чи шпильку, які простерилізувати, потримавши над вогнем за допомогою пінцета) і зробити проколи кінчиків усіх десяти пальців рук. При цьому в місці уколу мають з’явитися крапельки крові. За необхідності місце уколу можна трохи стиснути. Коли всі 10 пальців кровоточитимуть, слід кілька хвилин зачекати — невдовзі хворий прийде до тями.
Якщо рот потерпілого перекривився, треба сильно потягнути його за вуха, поки вони не почервоніють. Після цього зробити шприцом (голкою, шпилькою) по два уколи в мочку кожного з вух до появи у тих місцях крапель крові. За кілька хвилин міміка повернеться до нормального стану.
Про один з випадків порятунку методом кровопускання людини, у якої трапився інсульт, розповів один зі співвітчизників китайського професора:
«У 1979 році я викладав у коледжі в Тай Чунг. Одного разу, під час проведення уроку, до мого класу вбіг схвильований колега: «Швидко на допомогу, у нашого керівника трапився інсульт!\”. Я одразу ж помчав на 3-й поверх. Коли побачив нашого керівника пана Чень Фу Тяня, він був блідим, наче полотно, його мова була невиразною, рот викривленим — усі симптоми інсульту були очевидними.
Я тут же попросив одного зі студентів-практикантів піти в аптеку і купити шприц, після чого зробив ним уколи у кінчиків пальців пана Чень. За кілька хвилин, коли всі десять пальців були в крові (кожен з краплею крові розміром з горошину), обличчя шефа відновило звичний колір, він прийшов до тями. Але його рот був усе ще перекошеним. Отож я щосили потягнув його за вуха, поки вони не стали червоними. Після цього зробив по два уколи у мочки обох його вух та випустив з ранок по дві краплі крові. І сталося диво. Протягом 3-5 хвилин форма його рота стала нормальною, а мова — виразною. Ми дали йому випити чашку гарячого чаю, потім допомогли спуститися сходами і доправили до лікарні. Там він був усього одну ніч і наступного дня повернувся на роботу.
Якщо ми пам\’ятатимемо цей метод порятунку, зможемо повернути до нормального життя людей, які опинилися над прірвою смерті».
Бережіть себе і нехай Бог вас береже!

peredplata