Дожились. На Буковині закривають лікарні

Дожились. На Буковині закривають лікарні

«Регіони України — щастя кожної родини,
Ми крокуємо разом у майбуття.
Регіони України — наша партія єдина
За народ, за державність, за любов, за життя!»
З гімну партії регіонів

Так, у партії регіонів, котра уже три роки при владі, є свій гімн. В ньому багато гарних слів, як і в тих лозунгах, з якими партія йшла до виборців. Люди їм вірили (чи просто не думали, боялись, купились), і голосували за них. Тому тепер при владі люди, які будь-якими шляхами зараз намагаються наповнити збіднілий через недолугу економічну політику бюджет. Після усіх «псевдореформ» та скорочень соціальних видатків, черга дійшла до економії на освіті та медицині. Закривають навчальні заклади та лікарні. Бо недоцільно утримувати.

Вотчина Галиця стогне
Ми вже писали про село Турятка Глибоцького району, в котрому народився поки ще перший заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць. Село розташоване за 28 кілометрів від районного центру Глибока. І от влада надумала там закрити лікарню.
Терапевтичне відділення №4 Глибоцької центральної районної лікарні на 10 ліжко-місць ще функціонує. Але з району дали попередження працівникам, що їх переводять на стаціонар в Глибоцьку ЦРЛ. Аргументація – не виконується план, нема хорошого обладнання, не виконують показники по лікуванню тощо. Обіцяють більше 10 працівників відділення влаштувати в Глибоці.

– Але хто зможе добиратись щодня 30 кілометрів до райцентру? – обурюються працівники. – І чим добиратись? Адже після обіду з села і в село нічого не ходить. Так само і у вихідний день.
Таке ж питання і від пацієнтів та селян. І не тільки Турятки. А й сусідніх сіл Герцаївського району (Петрашівка, Буківка, Куликівка), Станівців, Верхніх Синівців Глибоцького району.

Після ліквідації терапевтичного відділення в селі залишиться тільки фельдшерсько-акушерський пункт.
8 вересня відбулись збори громади села Турятка. Люди дуже обурені намірам влади забрати їхню лікарню. На капітальний ремонт якої, до речі, пішло 610 тисяч кіотських грошей, про які «Час» уже писав.
Селяни вирішили писати звернення до депутатів, до президента, аби лиш лишили їм терапевтичне відділення в селі. Якщо людей не послухають, вдаватимуться до інших дій.

Народну лікарню в Кострижівці люди не віддадуть!

Поки тільки розмови про закриття терапевтичного відділення ходять в Кострижівці Заставнівського району. Місцева влада чутки спростовує. Але до редакції надійшло звернення мешканців селища та сусідніх сіл (Бабин, Вимушів, Рудка, Прилипче, Звенячин, Хрещатик, Репужинці, Йосипівка, Кадубівці, – загалом близько 300 людей). Вони нарікають, що до райцентру 20 кілометрів. І якщо їхню «народну», як її називають місцеві мешканці, лікарню закриють, добиратись до Заставни буде дуже трудно.

– Ми, колишні працівники цукрового, гіпсового заводів, тяжко будували чотири поверхи лікарні, – бідкаються кострижівчани. – А тепер її у нас хочуть забрати. Допоможіть нам у цій великій гризоті! Вже цукровий завод зупинили, гіпсовий не працює, тепер до нашої народної лікарні добрались? Папієв казав, що Кострижівка цвіте і процвітає. Але вона насправді гниє!

В Заставнівській ЦРЛ ці чутки категорично заперечують і називають неправдою. Головний лікар Василь Липка переконує, що друге терапевтичне відділення в Кострижівці як працювало, так і буде працювати. З впровадженням медичної реформи з 1 січня 2013 року було реорганізовано дільничну лікарню. Тепер в селищі функціонує ФАП та терапевтичне відділення, де працює кваліфікований медичний персонал. Реорганізація була затверджена рішеннями селищної та районної ради. Серед населення було проведено роз’яснювальну роботу. Тому в районній лікарні дивуються, чому люди, не з’ясувавши обставин, почали обурюватись. Адже терапевтичне відділення, переконують в Заставні, ніхто не буде закривати, план там виконують, медичні послуги надають.

Тим часом народний депутат України Руслан Зелик під час виступу з трибуни верховної ради (який був зверненням до кабміну) заявив, що у Вижницькому та Заставнівському районах Чернівецької області гостро стоїть питання наслідків медичної псевдореформи в Україні. У медичних закладах усіх рівнів відбувається «оптимізація» стаціонарних лікарень, спричинена сумнозвісною «реформою» медичної галузі.

Він підкреслив, що найбільше мешканці сіл скаржаться на закриття фельдшерсько-акушерських пунктів: «Для того, щоби приїхала швидка, треба платити гроші. У місцевих лікарнях зменшують посадові оклади медпрацівників та скорочують кількість медичних посад. Водночас кількість хворих не зменшується, що призводить до погіршення якості надання медичних послуг».

Парламентар зазначив, що одним із наслідків першого кроку «реформи» медичної галузі є загублені людські життя у Вашківецькій лікарні Вижницького району, де з 1 липня 2013 року було закрито туберкульозне відділення. «Уже через місяць для отримання невідкладної допомоги в диспансер звернувся хворий, який постійно перебував на обліку, проте йому відмовили в наданні допомоги у зв’язку з відсутністю тубдиспансеру та направили до обласного центру – Чернівців. Чоловік ступив кілька кроків від лікарні і помер на вулиці», – повідомив Руслан Зелик.

Таке от медичне сьогодення Буковини. І чим далі, тим страшніше місцевим мешканцям, у котрих забирають все: роботи, школи, медичні заклади. Вже б і вмирали. Але тепер це теж дуже дороге «задоволення».
Доборолась Україна…
Надія Вірна

peredplata