На Буковині розпочали заготівлю березового соку

На Буковині розпочали заготівлю березового соку У ДП «Хотинське лісове господарство» у зв’язку із раннім потеплінням та початком сокоруху в дерев уже розпочали заготівлю березового соку. Про це повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

– Збирати сік ми почали раніше, ніж минулого року. Тоді підсочувати берези стали аж наприкінці березня, – розповідає лісничий Колінківецького лісництва ДП «Хотинське ЛГ» Василь Карбунар. – Тривалість сезону заготівлі залежатиме від погодних умов. Якщо утримається така погода, як зараз, то охопить він близько двох тижнів. Якщо ж потеплішає, сезон може закінчитися через 10 днів, а той через тиждень. Як тільки на березах почнуть з’являтися бруньки і сік ставатиме мутним, ми припинимо його заготівлю.

Для отримання цілющого напою підсочують берези лише на тих ділянках, які спеціально виділяються за 10 років до проведення рубок головного користування або інших рубок. Право на заготівлю надається спеціальним лісовим квитком.

Крім ДП «Хотинське ЛГ», на Буковині також заготовлятимуть березовий сік ДП «Сторожинецьке ЛГ» та ДП «Чернівецьке ЛГ». Максимальний обсяг березового соку, який цього року можуть зібрати лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, становить 202 тонни. ДП «Хотинське ЛГ» щонайбільше може заготовити 150 тонн напою, ДП «Сторожинецьке ЛГ» – 50 тонн, а ДП «Чернівецьке ЛГ» – 2 тонни.

peredplata