«Ми відкриваємо свої обличчя, щоб ви відкрили нам своє серце!»

«Ми відкриваємо свої обличчя, щоб ви відкрили нам своє серце!»ВБО «Об’єднання жінок України, яких торкнулась епідемія ВІЛ “Позитивні жінки”», за ініціативи та фінансової підтримки Фонду «ФОКУС-МЕДІА», розпочинає інформаційну кампанію для підвищення толерантного ставлення до жінок, які живуть з ВІЛ.
На перший погляд може здаватись дивним проведення такої кампанії. Навіщо формувати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних жінок, які можуть створювати сім’ї, в тому числі з ВІЛ-негативними чоловіками, можуть давати життя здоровим дітям, успішно будувати свою кар’єру? Але парадокс: переважна більшість людей схильна дискримінувати жінок, які живуть з ВІЛ. ВІЛ-позитивні жінки відчувають подвійну стигму та дискримінацію – за ознаками статі та ВІЛ-статусу. Згідно дослідження, проведеного у рамках проекту «Підтримка мережі ВІЛ-позитивних жінок Росії, України та Білорусі», 60% опитаних схиляються до думки, що держава має ізолювати людей, які живуть з ВІЛ, від суспільства. Жінкам з ВІЛ можуть відмовити у працевлаштуванні, медичній допомозі, від них відвертаються родичі та друзі. ВІЛ-позитивні жінки частіше лишаються самі, коли їх партнери чи рідні дізнаються про їх ВІЛ-позитивний статус. ВІЛ-позитивні жінки також стикаються з випадками обмеження їх сексуальних та репродуктивних прав, пов’язаних з вагітністю та пологами.

«Я не планую відкривати свій статус усім оточуючим людям у найближчі 15-20 років. Занадто великий страх бути неприйнятою. А мій страх підсилив той факт, що моя мама не пила зі мною з однієї чашки протягом 6 років», – Ліза, 30 років.

Кожного дня в Україні реєструється 86 нових випадків інфікування ВІЛ. Згідно з офіційною статистикою МОЗ України з початку епідемії в країні зареєстровано 245 216 людей з ВІЛ, з них більше 50% – жінки. Але для того, щоб подолати епідемію, щоб сказати їй «Стоп!», необхідно перш за все подолати свої безпідставні страхи по відношенню до ВІЛ-позитивних людей. Сучасне лікування, антиретровірусна терапія (АРТ), зупиняє розвиток ВІЛ у організмі і знижує ризик передачі вірусу до нуля. Крім того, ВІЛ не передається жодним побутовим шляхом, через поцілунки, обійми або потиск рук.

Аліна Ярославська, координаторка проекту «Підтримка мережі ВІЛ-позитивних жінок Росії, України та Білорусі» в Україні: «Толерантність для мене означає просте правило: стався до інших так, як ти хотіла би, щоб ставилися до тебе. Немає нічого простішого, ніж посміхнутися людині, сказати декілька добрих слів. Жодну людину не можна засуджувати тільки через те, що вона хворіє на те чи інше захворювання. Інформація, яку доносили до нас з початку виявлення ВІЛ-інфекції, вже давно не актуальна. Антиретровірусна терапія в Україні доступна і безкоштовна, вона не дозволяє вірусу розповсюджуватися далі і дає можливість ВІЛ-позитивним людям жити повним життям. Та в умовах, коли існує страх осуду, втрати своїх близьких, люди не готові розкривати свій статус, уникають звернень до лікарів. Це сприяє подальшому поширенню ВІЛ».

Саме тому ВБО «Позитивні жінки» та Фонд «ФОКУС-МЕДІА», разом з активістками жіночого руху, запускають інформаційну кампанію під слоганом «Ми відкриваємо свої обличчя, щоб ви відкрили нам своє серце!». Кампанія спрямована на подолання необґрунтованих страхів та негативного ставлення до ВІЛ-позитивних жінок, на порозуміння та сприйняття ВІЛ-позитивних жінок як рівних членкинь суспільства.

Інформаційна кампанія стартувала 27 березня і продовжиться до 31 травня 2014 року. Заходи у рамках кампанії пройдуть не тільки в Україні, а й у Росії та Білорусі. Міста України, які активно приєдналися до акції: Донецьк, Кіровоград, Одеса, Житомир, Суми, Харків, Черкаси.
Переглянути ролик кампанії Ви можете за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=s96Q13eCGk4

ДОВІДКОВО:

Всеукраїнська благодійна організація «Об’єднання жінок України, яких торкнулась епідемія ВІЛ “Позитивні жінки”» була створена ВІЛ-позитивними жінками та жінками, яких торкнулась епідемія ВІЛ, для формування жіночого лідерства в сфері ВІЛ/СНІДу на національному та регіональному рівнях, гарантування дотримання гендерної рівності, захисту прав жінок та дівчат, в тому числі у сфері охорони здоров’я, забезпечення доступу жінок до якісних медико-соціальних послуг. ВБО “Позитивні жінки” була створена в 2010 році та отримала юридичну реєстрацію в 2013 році. Організація об’єднує представниць з 19 регіонів України.

peredplata