Коли у Чернівцях діятиме закон про заборону паління

Більше року тому в Україні прийнято так званий закон про заборону паління у громадських місцях. У ньому розширено перелік громадських місць, де палити заборонено. Проте в реальній дії того закону досі не видно. Зокрема, у Чернівцях людині, котра не палить, складно уникнути цигаркового диму, котрий насувається звідусіль: і на зупинках, і в під’їздах, і в ліфтах курці не гребують випалити цигарку, абсолютно нехтуючи здоров’ям тих, хто на відміну від них, його береже.

Чернівчанка Тетяна (прізвища просила не називати) нині перебуває на восьмому місяці вагітності. Жінка скаржиться, що курці геть не зважають на думку тих, хто не палить.

— Досить просто пройтись вулицею, аби в цьому пересвідчитись. Трапляється, що людина із запаленою цигаркою може йти прямісінько перед тобою, залишаючи хмари смердючого диму та демонструючи цим цілковиту байдужість до того, як сприймають це оточуючі — їй кортить палити, і вона буде робити це де заманеться, — розповідає молода жінка. – На зупинках зараз легше – бачачи, що я вагітна, курці стараються відходити подалі, щоб дим не йшов у мій бік. Та раніше, коли це було мало помітно, просто ставали поруч і запалювали цигарку.

Жінка не раз робила таким людям зауваження. Більшість курців після цього просто відходять подалі, не гасячи при цьому своїх цигарок. А почасти трапляється, коли на зауваження відповідають агресією: мовляв, щось не подобається – сама йди звідси.

— Одного разу я звернулась до міліціонера, котрий патрулював вулицю, та вказала йому на курця на зупинці. Проте той лише зробив чоловікові зауваження. І все, — розповідає Тетяна.

Правоохоронці кажуть, що не ставлять за мету складати протоколи за фактами паління у недозволених місцях. Першочерговим їхнім завданням є профілактично-виховна робота.

— Статтею 23 КУпАП задекларовано, що метою адміністративного стягнення є виховання особи в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень. Тому праців-ники міліції при виявленні малозначних адміністративних правопорушень не переслідують єдиної мети – скласти протокол, а проводять комплексну індивідуально-профілактичну роботу з правопорушником, — зазначив начальник УМВС України в Чернівецькій області Валерій Зінченко. — В результаті проведення такої роботи та винесення усного зауваження переважна більшість правопорушників припиняє протиправну поведінку, а працівники міліції мають можливість звільнити таких осіб від відповідальності.

Разом з тим, обмежуються лише усними попередженнями правоохоронці не завжди. Як повідомили в УМВС України в Чернівецькій області, за минулий 2013 рік на Буковині складено 4165 протоколів щодо паління в заборонених місцях. Цьогоріч у лютому – 151 такий протокол. Карають курців штрафами: від 51 до 170 грн. у разі вчинення порушення вперше та від 170 до 340 грн. у разі повторного протягом року.

— Як на мене, це замалий штраф для того, хто руйнує чуже здоров’я, — вважає вагітна Тетяна.

Та є у цій ситуації й інший бік. Пройшовшись чернівецькими вулицями, практично на жодній зупинці громадського транспорту ми не побачили знаків чи наліпок, котрі б попереджали, що палити в такому місці не можна. Так само відсутні попереджувальні знаки й у під’їздах житлових будинків та на дитячих майданчиках. Хто ж має вказувати курцям, що їм тут не місце, невідомо. Отож поки що єдиними, хто розклеює містом інформаційні листівки про шкоду паління, є самі небайдужі чернівчани.
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata