У МОЗ переконують, що ліки подешевшають на 40%, але не знають коли

Ліки подешевшають у середньому на 40%. Такі прогнози дав міністр охорони здоров\’я. Однак, дату, коли впадуть ціни, не назвав. Здешевити медикаменти планують шляхом упровадження референтного ціноутворення – це коли ціна на ліки залежить від того, скільки вони коштують у сусідніх країнах, – йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У МОЗ переконують, що ліки подешевшають на 40%, але не знають коли

Разюче здорожчання ліків стало топ-тема не лишень на аптечному ґанку, а й на засіданні уряду. Премʼєр-міністр повідомив, що українці витрачають та медпрепарати та лікарські засоби 50 мільярдів гривень і обурюється тим, що ціни на них злетіли значно вище за долар. Проконтролювати ціни доручив міністерству охорони здоровʼя та профільним структурам.

Профільний міністр уже знає, на скільки знизиться вартість на медпрепарати, – на 40 %. Цього досягнуть завдяки референтному ціноутворенню. Ціни порівнюватимуть зі Словаччиною, Болгарією, Польщею, Чехією та Молдовою.

Проте міністр не може сказати про те, коли ж почнуть падати ціни на ліки. Постанову про референтне ціноутворення ще слід ухвалити. А нині змусити аптеки переписати цінники, каже, вони не можуть, бо це є приватні структури.

Міністр юстиції запевняє, що навіть на таких є державна управа. Антимонопольний комітет уже взявся зʼясовувати, чому так злетіли ціни на ліки. Крім аптек перевірятимуть і постачальників.

Дистрибʼютори роз\’яснити, чому завозять такий дорогий товар, учора часу не знайшли. Донедавна пояснювали, що й таких ліків може не стати, бо товар завис на митниці, де не знають, за якими нормами розмитнювати.

З 1 квітня антикризовий закон запровадив ПДВ на ліки. На засіданні уряду пообіцяли ухвалити остаточну постанову і закріпити, що ПДВ на ліки та медичні вироби становить 7 %.

Нагадаємо, що в Україні іноземні ліки підскочили в ціні вже на 30%.

Інна Боднар

peredplata