Стан захворюваності на цукровий діабет в м. Чернівцях

Стан захворюваності на цукровий діабет в м. ЧернівцяхЗа 9 місяців 2011 року в м. Чернівцях зареєстровано 8258 дорослих та 43 дітей хворих на цукровий діабет. Вперше виявлено цукровий діабет у 649 дорослих та трьох дітей. Всі поліклініки міської комунальної власності укомплектовані експрес-аналізаторами, тест-смужки, які закуповуються за кошти місцевого бюджету для екстреного визначення рівня глюкози в крові

Діти та підлітки повністю забезпечені індивідуальними засобами введення інсуліну та засобами самоконтролю. Відповідно до Державної програми «Цукровий діабет»поліклінічний етап надання медичної допомоги хворим з ендокринною патологією визначений пріоритетним. За 9 місяців 2011 року в денних стаціонарах поліклінік міста проліковано 516 хворих на цукровий діабет, що становить 6,2 % . Важливим показником роботи ендокринологічної служби міста є зменшення кількості ускладнень цукрового діабету, методом вчасного призначення хворим інсулінотерапії відповідно до протоколу надання ендокринологічної допомоги хворим, за 9 місяців 2011 року на інсулінотерапію було переведено 96 хворих. Таким чином, інсулінзамісної терапії потребують 1171 дорослий хворий та 39 дітей (що складає 14,1 % від усіх зареєстрованих дорослих хворих). 404 хворих, на підставі висновків ЛКК обласного клінічного ендокринологічного центру, одержують замісну терапію імпортними інсулінами та аналогами, що складає 34,5 % від усіх інсулінпотребуючих хворих.
В зв’язку з тим, що централізоване постачання інсулінами розпочалось в кінці квітня 2011 року, закупівля інсулінів іноземного виробництва та вітчизняних інсулінів, яких не вистачало, проводилась за кошти місцевого бюджету. Так, інсулінів було закуплено на суму 393,3тис. гривень, таблетованих цукрознижувальних препаратів на суму 827,9 тис. гривень. За централізовані кошти було закуплено інсулінів для поліклінік міської комунальної власності на суму 1 518 074 гривні.
За звітний період було зареєстровано 186 випадків проліферативної діабетичної ретинопатії, що складає 2,25 % від усіх зареєстрованих хворих на цукровий діабет.
В КМУ «Міська поліклініка № 3» працює аналізатор ВР-2 для визначення глікозильованого гемоглобіну та мікроальбумінурії у хворих на цукровий діабет, що дозволяє проводити постійний моніторинг цих показників. Так за 9 місяців 2011 року, проведено 80 досліджень рівня глікозильованого гемоглобіну.
Наступним важливим показником роботи ендокринологічної служби є підвищення кількості та рівня компенсації хворих, для попередження ускладнень. За 9 місяців 2011 року зареєстровано 3493 хворих, що досягли компенсації, що складає 42,2 % від усіх зареєстрованих.
Згідно з затвердженою програмою навчання хворих на цукровий діабет проводяться заняття по навчанню самоконтролю. За 9 місяців 2011 року проведено 63 теоретичних та 130 практичних занять, які прослухали 1366 хворих.

Міський позаштатний ендокринолог А.А.Ракова

peredplata