Базилік

БазилікЦя однорічна пахуча трав’яниста рослина виростає до 60 см заввишки. Вона має чотиригранне гіллясте стебло з овальними листками зеленого або фіолетового забарвлення. Квіти базиліка бувають білого, рожевого і біло-фіолетового кольору, суцвіття мають форму грона. Для лікувальних цілей використовуються квіти і листя.

Лікувальна дія
Базилік належить до пряних лікарських рослин. Містить вітаміни В1,В2, РР, аскорбінову кислоту, за вмістом якої посідає четверте місце серед пряних рослин. Має приємний аромат, який обумовлений високим вмістом ефірних олій. Ці олії володіють бактерицидними властивостями. Базилік є також ефективним жарознижуючим та протизапальним засобом, а також сильним антиоксидантом. Справляє відхаркувальну та сечогінну, тонізуючу й водночас заспо-кійливу дію, сприяє поліпшенню травлення.
У народній медицині насіння, квіти і листя базиліка використовують як лікарський засіб при запаленні ясен, нирок, сечового міхура, верхніх дихальних шляхів і як антисептичний засіб.
У вигляді настою використовується для лікування хронічних захворювань шлунка. Базилік вживають при здутті живота для зменшення болю, спричиненого спазмами, а також при метеоризмі.
Відвар листя базиліка п’ють при запальних процесах в сечостатевих органах, при гастритах, колітах і при шлунково-кишкових розладах.
2 чайні ложки сушеного або 1 ст. ложку свіжого листя залити склянкою окропу. Довести до кипіння і кип’ятити від 5 до 7 хвилин, потім охолодити. Процідити. Пити по 0,25 склянки 4 рази на день за 20 хвилин до їди.

Рецепти настоянок з базиліка:
При нежиті та застуді: 2 ст. л. трави базиліка залити склянкою окропу, настояти в термосі 6-8 годин, приймати по 0,5 склянки 3 рази в день.
Для компресів при дерматиті: 50 г сировини слід залити 1 л окропу, настояти.
При відсутності апетиту, нетравленні шлунка: 1 ст. ложку сушеного листя базиліка залити склянкою окропу, настояти упродовж 10 хв., процідити. Рекомендується приймати 3 рази в день по 1/3 склянки.
Компрес при запаленні вуха (отиті): 2 ст. л. листя залити 0,5 л окропу, довести до кипіння на маленькому вогні, але не кип’ятити. Настояти 10 хвилин, процідити. Робити компрес на вухо на 1-2 години.
Відвар при запаленні горла: 4 ч. л. сухого листя залити 0,5 л окропу, охолодити і процідити. Пити відвар по 0,5 склянки тричі на день до їди.

Базилік як приправа
Свіжу зелень базиліка додають до салатів, супів і холодних страв.
У яєчні, макаронні страви, до сиру, а також до відвареної і заливної риби і тушкованого м’яса базилік додають переважно у вигляді порошку, в процесі приготування, але не раніше, ніж за 10 хвилин до готовності.

Засторога
Зверніть увагу: користі від базиліка багато, але він може й шкоди завдати. Слід пам’ятати, що застосування цієї рослини протипоказане при ішемічній хворобі серця, інсульті, інфаркті міокарда, тромбозі, епілепсії, гіпертонії, цукровому діабеті, а також при вагітності.
Окрім того, базилік не рекомендується вживати часто, оскільки у складі цієї рослини є речовини, які можуть знизити зір.

Підготував Юрій ЗИЛЮК

peredplata