Буковинські санепідеміологи застерігають: бережіться отруєння грибами

До традиційного компоненту харчового раціону населення України належить дикорослі гриби. Шапкові гриби утворюють плодові тіла з другої половини березня до жовтня, а збір грибів, з кожним роком приваблює все більшу кількість населення. Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів.
Так, згідно з оперативними даними Держсанепідслужби України за останній час зареєстровані наступні випадки отруєння дикорослими грибами:
– у Полтавській області Чоловік 42 років помер і троє дітей опинилися на стаціонарному лікуванні у дитячому токсикологічному центрі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України у важкому стані. Причому ні батько ні діти не змогли назвати вид грибів, які вживали і якими викликане отруєння.
– у Кіровоградській області, мешканець Кіровограда 1976 року народження назбирав дикорослих грибів на окраїні міста 7 липня і повечеряв ними. А за кілька годин у нього з’явилися ознаки отруєння. Однак за медичною допомогою він не звернувся. Лише через 4 дні, 12 липня, у важкому стані він був доставлений до обласної лікарні й госпіталізований у відділення інтенсивної терапії. На жаль, медики не змогли врятувати життя людині. 14 липня чоловік помер. За висновком лікаря, він отруївся блідою поганкою.
– у Скадовську у лікарні не змогли врятувати чоловіка, який потрапив у лікарню у важкому стані з діагнозом гостре отруєння невідомими грибами. Зі слів пацієнта з’ясувалося, що отруєння трапилося внаслідок вживання 9 липня відварених сироїжок. Тоді ж у потерпілого виникли симптоми отруєння: біль в епігастрії, слабкість, нудота, блювота, діарея. По допомогу чоловік звернувся лише 13 липня із зневодненням, печінково-нирковою недостатністю, шлунково-кишковою кровотечею.
Станом на 27.07.2015 року у Чернівецькій області зареєстрованих випадків отруєнь грибами немає. В Чернівецькій області протягом 2014 року зареєстровано 3 випадки отруєння грибами (2013 – 9 випадків), внаслідок яких кількість потерпілих становила 3 особи (2013 – 18 осіб). Померлих не було.
В Україні аналіз зафіксованих випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість із них викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Гриби поділяються на три групи за характером дії токсинів на організм людини:
1. Гриби нейровегетотропної дії (такі, що вражають нервову систему) Типовий цієї групи представник мухомор. У потерпілого через 20-60 хвилин виникають ознаки враження нервової системи: запаморочення, порушення зору, хиткість ходи, а в тяжких випадках – судоми, галюцинації.
2. Гриби, що містять отруту гепатонефротропної дії (вибіркове ураження печінки та нирок). Типовий представник – бліда поганка. Отруєння також викликають павутинник оранжево-червоний, гриб парасолька коричнево-вишневий. Перші ознаки отруєння можуть з\’явитись через 6-12 годин (безсимптомний період може тривати до 3 діб). Потерпілого турбують біль у животі, кволість, блювання, нудота. Далі з\’являються ознаки гепатиту. У 24-85% випадків отруєння блідою поганкою закінчується смертю. Одужання настає через декілька тижнів, місяців. У потерпілих можливий розвиток хронічного гепатиту, цирозу печінки, хронічного нефриту.
3. Гриби, що містять отрути гастроентеротропної дії (такі, що уражають вибірково травні органи), також спричиняють чималий відсоток загальної кількості отруєнь. Типові представники цієї групи – рядовка тигрова, печериці жовтошкірі темно лускуваті. Гострий період при таких отруєннях зазвичай триває 2-3 доби і виражається нудотою, блюванням, проносом, болем у животі. Може відбутися загострення хронічного холециститу, гастриту, панкреатиту чи коліту.

Буковинські санепідеміологи застерігають: бережіться отруєння грибами
Буковинські санепідеміологи застерігають: бережіться отруєння грибами

В разі якщо Ви все ж таки наважилися скоштувати страви з грибів необхідно пам\’ятати про наступне:
– стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості;
– не дозволяйте збирати дітям;
– не вживайте гриби під час споживання алкогольних напоїв, це прискорює процеси всмоктування отрути;
– не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
– не купуйте гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя;
Також не менш важливим моментом залишається правильне підготування грибів до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте \”швидку допомогу\”.
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип\’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
Навіть при полегшенні стану обов\’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування!

Наталія Гопко, головний державний санітарний лікар Чернівецької області

peredplata