Онкологи закликають буковинців обстежуватись на рак

Онкологи закликають буковинців обстежуватись на рак 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком. У Чернівецькій області на обліку перебуває 18125 онкологічних хворих, і щорічно виявляють 2300 нових випадків цього захворювання. Буковинські онкологи закликають – вчасне виявлення хвороби може зберегти життя!

Рак посідає друге місце у структурі смертності населення України, і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Адже ризик захворіти на рак має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Щодня реєструється 450 нових випадків захворювання і 250 смертей від раку. За рік – це понад 160 тисяч нових випадків захворюваності і понад 85 тисяч смертей.

Про важливість профілактики ракових захворювань на прес-конференції «Знання і профілактика – запорука успішного лікування онкозахворювання», що відбулась 1 лютого в приміщенні Чернівецького онкодиспансеру, розповідали головний лікар обласного онкодиспансеру Анатолій ГОНЦА, проректор БДМУ Володимир ІВАЩУК та заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА Ростислав КАЛОШИН.

Пан Калошин зазначив, що в області спостерігається тенденція до зниження смертності серед онкохворих – за останні 5 років показник зменшився з 187,4 до 184,5 на 100 тис. населення, або на 1,6%. Такого результату вдалось досягнути завдяки виявленню захворювання на ранній стадії, а також відкриттю районних центрів діагностики раку. Зокрема, при сприянні облдержадміністрації та ГУОЗ в 2009 році вперше в Україні у місті Кельменці відкрито Міжрайонний центр профілактики та ранньої діагностики захворювань жінок репродуктивного віку, який обладнаний сучасною апаратурою. З моменту відкриття цього Центру відмічається покращення виявлення та ранньої діагностики захворювань у Кельменецькому, Сокирянському та Хотинському районах, що спонукає до подальшого створення таких центрів і в інших районах області.

За останні роки спостерігається покращення матеріально-технічної бази обласного онкодиспансеру, – придбано апарати УЗД, що дало змогу створити відділення ультразвукової діагностики та збільшити кількість обстежень.
За словами медиків, основними чинниками, що сприяють зниженню рівня онкозахворювань є боротьба з курінням, раціональне і збалансоване харчування, вчасне діагностування та лікування у спеціалізованих закладах.

Кожному мешканцю області насамперед потрібно пам’ятати, що максимально ефективному лікуванню підлягають лише ті хвороби, котрі виявлені своєчасно, на ранніх стадіях. А ще краще їх виникнення попереджати, ведучи здоровий спосіб життя.

Діонісія Кернична, Галина Кузуб

Світлина

peredplata