Питна вода може бути небезпечною

Питна вода може бути небезпечноюЧернівецьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує.

Питна вода може бути небезпечною. Вживання якісної та безпечної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття.
Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, вірусного гепатиту А, черевного тифу,ротавірусної інфекції, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишоподібними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води.
Показники безпечності та якості питної води регламентуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної,призначеної для споживання людиною» ( ДСанПіН 2.2.4.-171-10).
Питна вода повинна відповідати гігієнічним вимогам, а саме: бути безпечною в епідемічному та радіологічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
В місті Чернівцях третя частина всього населення в живають воду з
громадських та індивідуальних колодязів (свердловини).
Інфікування ґрунтової води може відбутися як у ґрунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в ґрунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових та промислових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.
Дезінфекцію колодязів проводять при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затоплення територій,в результаті відтаювання снігів,сильних злив)
а також обов`язково з профілактичною метою після очищення (ремонту ) колодязя яке бажано проводити 2 рази на рік ,але не рідше 1 разу на рік. Знезараження води у колодязях проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров`я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
Існують певні правила щодо облаштування та утримання колодязів: – не рекомендується облаштовувати колодязь в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами; – індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків та ін.); – стінки колодязів повинні бути щільними, без щілин, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові і талі води) – зазвичай використовують для цього монолітний залізобетон, бетонні або залізобетонні кільця, а за їх відсутності – кераміку, цеглу, камінь або дерево; – підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр; – дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20-30 см; – надземна частина колодязя (оголовок) повинна бути не менше 0,8 м вище поверхні землі; – для підйому води з колодязя застосовують насоси,в інших випадках обладнують коловорот з міцного прикріпленим «журавлем» і відром загального користування; навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глибини 2 м і шириною 2 м з ухилом від колодязя (висота ухилу 0,1 м);
Тільки при дотриманні всіх вище перерахованих правил можна вберегтися від хвороб, які передаються водою.
У випадку виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернулись до найближчої лікувальної установи .Самолікування небезпечне!

peredplata