«Рекомендації щодо попередження гострих кишкових інфекційних хвороб серед населення, пов’язаних з водним фактором  внаслідок повені»

У разі  загрози стихійного лиха, пов’язаного із шкідливою дієтою вод, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування із залученням підприємств, установ, організацій зобов`язані  вжити невідкладних заходів щодо запобігання цьому лихові, а вразі його настання – щодо негайної ліквідації його наслідків відповідно до законодавства України (Водний кодекс України,ст.108)

Захист систем водопостачання у надзвичайних ситуаціях повинен базуватися на виконанні організаційних, інженерно- технічних, санітарно- гігієнічних та протиепідемічних заходів як на підтоплених територіях.

  1.Рекомендації на час повені для територій, які підтоплено.

 1.1.Використання колодязної та водопровідної питної води повинно бути  заборонено, навіть для господарських потреб, у зв’язку із ймовірним інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням.

 1.2. Відповідно до Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» ст.(24) керівники підприємств питного водопостачання зобов`язані вжити заходів щодо організації пунктів розливу питної води. Вимоги до питної води передбаченні наказом МОЗ України від 12.05.2010 року №400 Про затвердження Державних санітарних норм та правил « Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Для  транспортування та зберігання питної води можна використовувати автоцистерни та резервуари, а також тимчасові підведені водогони з артезіанських свердловин, які розташовані поза зоною можливого підтоплення. Експлуатація зазначених свердловин можлива за таких умов: наявності висновку геолого-гідрологічної служби щодо можливості використання тих чи інших запасів підземних вод; забезпечення джерел питного водопостачання зонами  санітарної охорони; відповідно якості артезіанської питної води; контролю з боку територіальних органів державної влади за санітарно-мікробіологічними та санітарно –хімічними показниками .

Для тривалого зберігання питна вода повинна знезаражуватися методом, що має високу бактерицидну здатність та тривалий ефект після дії. Саме тому на водозаборах доцільно впроваджувати сучасний метод знезаражування вод.

У разі  неможливості забезпечення населення якісною питною водою з підземних джерел можливе використання поверхневих вод, що розташовані поза  зоною підтоплення, із застосуванням спеціальних пересувних станцій водо підготовки. Питне водопостачання може забезпечуватися фасованою питною водою.

1.3. Станцію шахтних колодязів (каптажів) та знезараження води в них доцільно проводити тільки після повернення  рівня  грунтових  вод  до допаводкового періоду.

1.4. Відповідно до Закону України «Про питну воду,  водопостачання та водовідведення» (ст.9)  органам місцевого самоврядування необхідно через засоби масової інформації безперервно проводити санітарно просвітню роботу з інформуванням населення щодо небезпеки використання води з децентралізованих і централізованих систем водопостачання для питних та інших потреб.

  1. Рекомендації на час повені для території, що не підтопленні, але межують з підтопленими .

 2.1. Необхідно здійснювати жорсткий контроль за якістю води джерел централізованого, децентралізованого питного водопостачання та питної води, в першу чергу, за санітарно-мікробіологічними  та паразитологічними показниками згідно наказу МОЗ України від 12.05.2010 року №400 Про затвердження  Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

2.2. У випадках, якщо три етапи санації (попередня дезінфекція, їх чистка, ремонт та заключна дезінфекція ) колодязів (каптажів) не призвели до поліпшення якості води згідно наказу МОЗ України від 12.05.2010 року 400 Про затвердження  Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»,  використання води для питних потреб повинно бути заборонено. На такому колодязі (каптажі) необхідно вивісити оголошення «Вода для пиття не придатна».

2.3 У разі забруднення питної води, джерел та санітарно-захисних зон систем централізованого водопостачання необхідно встановити  правила переведення водоочисних станцій на режим спеціального очищення води та виконувати рекомендації згідно з пп.1.2, 1.3.

2.4 У випадку недостатньо ефективного захисного бар`єра діючих водоочисних станцій необхідно проводити роботи для покращення їх надійності за рахунок реконструкції та переоснащення діючих водоочисних споруд, застосування додаткових пристроїв технологічних ланок.

При забрудненні води бактеріями, вірусами, найпростішими та  у випадках ускладнення епідемічної ситуації питну воду обробляють методом суперхлорування (перехлорування) – хлорування води надлишковими дозами хлору ( 5-20мг/дм3) при залишковому вмісті активного хлору до 1-5 мг/дм3. Такий метод знезараження потребує подальшого дехлорування води хімічними речовинами (гіпосульфітом, сульфітом чи бісульфітом натрію,аміаком чи сірчистим газом  тощо) та може призвести до утворення у воді значної кількості канцерогенних побічних продуктів дезінфекції.

Для проведення суперхлорування доцільно застосовувати оксидантні гази (п. 1.2), зокрема, цей метод потребує меншої кількості діоксину сірки для зниження залишкового хлору та не призводить до суттєвого утворення у воді канцерогенних  тригалогенметанів.

На сьогодні замість хлорування необхідно рекомендувати впровадження альтернативних сучасних методів знезаражування води, що гарантують оперативний контроль за процесом знезараження, суттєво довший та триваліший бактерицидний ефект  та не призводять до утворення у воді значної кількості побічних продуктів дезінфекції. Такими методами є знезараження води діоксидом хлору та  оксидантними  газами .

2.5.Слід  врахувати необхідність забезпечення населення привізною та фасованою питною водою(пп. 1.2, 3.1).

  1. Рекомендації по закінченні повені для територій, що постраждали від неї.

3.1. Забезпечення  населення привізною водою що відповідає Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» Затвердженим наказом МОЗ України від 12.05.2010 року №400 повинно продовжуватися, доки не будуть здійснені всі заходи щодо приведення систем водопостачання до доповеневого стану.

3.2. Слід встановити правила переведення водоочисних станцій на режим спеціального очищення (споруд та води) та режим їх роботи у разі забруднення питної води джерел централізованого водопостачання та їх санітарно-захисних зон, а також ліквідувати наслідки забруднення небезпечними для життя і здоров`я людей речовинами територій, споруд  та устаткування систем водопостачання (очищення та дезінфекція резервуарів питної води, трубопроводів систем подачі та розподілу води).Необхідно обмежити подачу питної води на технічні потреби та гаряче водопостачання.

3.3. Слід здійснювати  заходи щодо приведення санітарно- технічного стану як централізованих, так і децентралізованих систем водопостачання до рівня, який би гарантував надання населенню безпечної питної води.

3.4. При введенні водопровідних споруд в експлуатацію необхідно здійснювати жорсткий контроль за якістю питної води щодо санітарно-мікробіологічних та паразитологічних показників згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 року №400.

3.5.  Повинно бути заборонено рекреаційне використання поверхневих водойм на потерпілих внаслідок повені територіях. При здійсненні контролю якості води рекреаційних зон необхідно визначити мікробне забруднення мікроорганізмів у воду.

3.6. На постраждалих від повені територіях необхідно провести санітарно-епідеміологічну оцінку умов господарського-питного водопостачання, культурно-побутового водокористування, благоустрою населення місць.

 

 

 

peredplata