У Чернівецькій області збільшився показник використання наркотичного знеболюючого

До такого висновку дійшли в Інституті аналітики та адвокації. Аналітичний центр дослідив тенденцію використання опіоїдних анальгетиків у Чернівецькій області. З 2015 року рівень використання морфіну у лікарнях збільшився – інформує прес-служба ГО “Інститут аналітики та адвокації”.

Опіоїдні анальгетики – це препарати, які використовують у лікарнях для знеболення після операцій, поліпшення якості життя смертельно хворим пацієнтам та інших медичних цілей.

  • Найчастіше це трамадол, кодеїн, тримеперидин, фентаніл і морфін, який у світі вважають золотим стандартом знеболення. – пояснює аналітик ІАА Олександр Ткаченко – Ми виявили, що упродовж 2012-2016 років українські лікарні використали найбільше опіоїдних анальгетиків у 2015 році, а найменше у 2016 році (за виключенням фентанілу).

Спеціалісти зазначають, що розвиток сфери обігу наркотичних лікарських засобів має стратегічне значення для всієї сфери охорони здоров’я.

У 2015 році за використанням морфіну у лікарнях лідирувала Волинська область, а найменше анальгетика застосовували на Рівненщині. Чернівецька область із показником 21,81 грам/100 тис. населення була на 22 місці по Україні.

Упродовж наступного 2016 року середньоукраїнське значення використання морфіну зменшилося майже вдвічі, а лідером стала Хмельниччина. Використання у Чернівецькій області навпаки зросло і регіон піднявся на 12 місце у загальноукраїнському рейтингу.

У результаті дослідження експерти розробили пропозиції для поліпшення системи обігу.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Формування моделей звітності та обробки даних у сфері обігу наркотичних анальгетиків», який реалізується ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки МФ «Відродження».

 

peredplata