Українцям радять зовсім відмовитися від активної засмаги

Українцям радять зовсім відмовитися від активної засмагиВпродовж травня у клініках можна безкоштовно перевірити шкіру та підозрілі родимки.

Дерматологи радять зовсім відмовитися від активної засмаги, повідомляє ТСН.

Сонячна активність все частіше призводить до меланоми – раку шкіри. Лікарі переглянули час, коли не можна перебувати на пляжі – а саме з 10 ранку до 16 вечора.

Але дітям до 3 років бути на сонці взагалі не можна, адже у них формування меланіну, як захисного фактору, набувається тільки з часом, до року його взагалі мало, лише в 3 роки захист стає повноцінним.

За все життя сонячне опромінення накопичується в організмі, коли цей ліміт вичерпаний, шкіра може відреагувати новоутвореннями. Нові і старі родимки, які ростуть або міняють колір, є приводом, щоб неодмінно звернутися до дерматолога, бо з невеликої цяточки може виникнути рак шкіри.

Щороку діагноз меланома ставлять трьом тисячам українців. На початковій стадії ця проблема легко вирішується. Але в Україні рак шкіри діагностують зазвичай пізно, тому тисяча українців щороку помирають від раку шкіри.

На часі доведено, що рак шкіри провокує сонце. Наприклад, у курортному Криму випадків меланоми вдвічі більше, ніж на решті території України. Вихід один – захищатися від палючого проміння.

Лікарі-дерматологи українцям радять взагалі забути про активну засмагу.

Так, обпекти дитячу шкіру можна за півгодини, і через десятиліття отримати результат у вигляді меланоми. Не можна також заліплювати родимі плямки пластирем. Коли ви його знімаєте, можна пошкодити верхній шар і спровокувати ріст новоутворення.

Лікарі також кажуть, що краса не варта жертв. І штучна засмага – лише додаткова небезпека. У Європі взагалі дітям до 18 років заборонено ходити в солярій.

Про обмеження засмаги в солярії має подумати міністерство охорони здоров\’я. А впродовж травня в українців є можливість абсолютно безкоштовно перевірити шкіру. В кожному обласному управління здоров\’я підкажуть, яка саме клініка це зробить. У списку є й приватні лікарні, які приєдналися до загальнодержавної акції.

Саме перед відпусткою – найкращий час оглянути підозрілі родимки і попіклуватися про свою шкіру.

Джерело

peredplata