НА БУКОВИНІ НЕ ПУСКАТИМУТЬ ДО ШКОЛИ НЕЩЕПЛЕНИХ ВІД КОРУ ДІТЕЙ

Таке рішення ухвалила місцева влада. Медики кажуть, що за останній тиждень в області захворіло півтори сотні дітей, а це на 30 відсотків більше, аніж торік.

24 січня у Чернівцях відбувся брифінг директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Оксани Андрієць, в. о. директора ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталії Гопко та заступника директора Департаменту ОЗ – начальника управління медичної допомоги населенню Марії Поліщук, під час якого медики висловили стурбованість з приводу значного підйому захворюваності на кір в області та одночасного росту рівня захворюваності на ГРВІ, зокрема реєстрації циркуляції вірусу грипу.

За оперативними даними ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України», від початку 2019 року в Чернівецькій області на кір захворіли майже 800 осіб. Дана кількість захворілих є найбільшою за весь період спалаху кору, починаючи з 2017 року. При цьому, ускладнився й перебіг захворювання.

У 2019 році у нас побільшало ускладнень внаслідок кору. Приміром, якщо за увесь 2018 рік в області було зареєстровано 168 випадків ускладненого перебігу захворювання, то тільки за три тижні цього року вже зафіксовано 33 таких випадки. Наразі всі ці хворі перебувають в обласних лікувальних закладах. В цілому, на лікуванні у зв’язку з кором в ОДКЛ зараз перебуває 34 дитини (від початку спалаху тут проліковано 630 дітей), а в інфекційному стаціонарі ОКЛ  лікуються 29 дорослих осіб (від початку спалаху тут проліковано 645 дорослих). Впродовж трьох тижнів 2019 року загалом в інфекційних стаціонарах області було проліковано 301 хворого на кір, 150 з них – діти.

«Дані оперативного моніторингу та завантаженість інфекційних стаціонарів ЛПЗ області засвідчують, що період канікул, зокрема припинений навчальний процес, в освітніх закладах краю жодним чином не перешкоджав зменшенню захворюваності на кір. Кількість хворих тільки збільшилась. Є ризик, що з відновленням навчального процесу захворюваність на кір зростатиме ще більше. Відтак, особливої уваги потребують заходи з імунізації населення. Вакцинація – єдиний спосіб протидіяти поширенню захворювання», – пояснює Наталія Гопко.

Як відзначила Марія Поліщук, не зважаючи на інтенсивний епідемічний процес, буковинці нехтують вакцинацією свої дітей: «7-8% батьків відмовились щеплювати своїх дітей від кору і 6-7% ще в роздумах щодо необхідності імунізації. Тож 14% дитячого населення залишається невакцинованим, тільки у зв’язку з нічим немотивованими відмовами й сумнівами батьків».

Зважаючи на посилення епідемічного процесу із захворюваності на кір в області, 24 січня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято рішення про виконання статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Дана норма законодавства регламентує обмеження щодо відвідування невакцинованими дітьми дитячих (виховних, навчальних, оздоровчих) закладів. Зокрема, в ній вказано, що дітям, які не отримали  профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Медичні фахівці відзначають, що дане законодавство не нове. Воно чинне вже багато років. Однак рівень свідомості мешканців області змушує медичних фахівців відшукувати додаткові механізми для дотримання вимог цього Закону.

Джерело: bukoda

peredplata