Захищаємо дітей від пекучого сонця

З початком спекотної погоди батьків хвилюють питання, чи потрібно використовувати сонцезахисний крем для дітей. З одного боку, не хочеться використовувати зайву хімію. хімії. З іншого, активне сонце теж небезпечне для вразливої дитячої шкіри. Які засоби безпечні для малюків і як правильно вибирати надійний ступінь захисту?
Вітамін D – один з найважливіших і життєво необхідних елементів для здоров’я і розвитку дітей. Організм самостійно виробляє його під дією ультрафіолету. Однак годинами перебувати на сонці не варто. На думку педіатрів, для отримання добової дози вітаміну D в ясний день вистачає всього 15-хвилинної прогулянки. А якщо довше? А якщо дитина на морі, на пляжі? Тоді не обійтися без спеціального захисного засобу. Малюки до трьох років не мають природного захисту від ультрафіолету: їхній організм не виробляє в достатній кількості пігмент меланін. А немовлятам в перше півріччя життя зовсім заборонено бувати на відкритому сонці.
Звичайно, в повсякденному житті забезпечити належний захист дитині «своїми силами» досить важко. У пригоді стають досягнення сучасної косметології. Важливо тільки правильно вибирати і використовувати захисні засоби.
Сонячне випромінювання визначається трьома типами променів: UVB – тип променів, хвилі якого впливають тільки на верхні шари шкіри. Вони викликають засмагу, а також призводять до опіків і руйнування епідермісу; UVA – хвилі проникають в глибокі шари дерми. При надмірній кількості пригнічують імунну систему, а також провокують розвиток ракових захворювань; UVC – короткі промені, які не проникають на поверхню землі, поглинаючись озоновим шаром.
Більшість продуктів на ринку для безпечної засмаги розраховані на захист тільки від хвиль UVB-променів. Про це свідчить спеціальна позначка – сонцезахисний фактор SPF або UVB. Однак якщо для дорослої людини цього достатньо, для вразливої тонкої дитячої шкіри такого захисту буде мало. Дитячі засоби повинні оберігати від двох типів випромінювань і позначатися позначкою UVA. Також деякі бренди випускають засоби з позначкою PPD, що означає посилену дію звичайного сонцезахисного фільтра.
Цифрове позначення, наприклад, максимальне 42, визначає ступінь захисту від UVA-променів – 42%.
Сонцезахисні засоби маркуються відповідно до ступеня захисту: SPF 15, 25, 30 і 50 +. Цифрою позначається тривалість дії фільтра. Цифра показує, у скільки разів збільшується можливість безпечного перебування на сонці. Однак дослідження показали, що різниця в ступені захисту між SPF 30 і 50 становить всього 1%. Педіатри рекомендують не ганятися за рекламними SPF 50 і обирати засоби, з огляду на активність сонця: захист під час перебування на пляжі, біля води або на відкритих ділянках – крем з показником SPF 50, UVA; захист для нетривалих прогулянок влітку в межах міста – SPF 25-30, UVA; захист в період міжсезоння – SPF 15-20.
Варто вибирати засоби на основі рослинних компонентів, які додатково будуть зволожувати і живити дитячу шкіру. Позитивний ефект надає пантенол. А ось косметику з наявністю в складі барвників, ароматизаторів і низки консервантів краще не брати.
За форматом популярний спрій, але для маленьких дітей його не рекомендують використовувати. По-перше, під час розпилення мікрочастинки потрапляють в дихальні шляхи, по-друге, складно рівномірно і правильно нанести на шкіру. Крем – зручний при нанесенні, добре вбирається і зволожує шкіру. Рекомендується вибирати при сухості шкірного покриву. Молочко або пінка (мус) – вважається найзручнішим видом дитячої косметики. Легко наноситься і за рахунок рідкої консистенції швидко всмоктується. Не потребує тривалого втирання, тому підходить для чутливої шкіри.
Також для дітей використовуйте тільки дитячу косметику з відповідною позначкою та зазначенням віку – 0 +, до 3 років, 3+. Якщо такої позначки немає, засіб призначений для дітей, старше трьох років. Протестуйте продукт на алергію перед першим застосуванням. Нанесіть засіб на невелику ділянку шкіри на внутрішній стороні руки малюка. Простежте реакцію. Наносити сонцезахисний засіб потрібно тільки на відкриті ділянки тіла за півгодини до виходу на вулицю. Одягайте дитини в легкий одяг з натуральних тканин, обов’язково використовуйте панамку, капелюшок або парасольку. Оновлюйте захисний засіб кожні дві години на пляжі і після виходу з води. Змивайте залишки косметики вдома, купайте малюків. Після цього нанесіть дитячий живильний крем або спеціальне молочко з позначкою «після засмаги». Беріть в подорож з дитиною перевірений засіб. Не наражайте малюка на тепловий удар: ховайтеся від сонця в період з 11 до 16 годин дня.
Будьте здорові!

(За матеріалами www.coralfamily.ua/)

peredplata