Кліщі чатують на буковинців. Як вберегтися?

Кліщі чатують на буковинців. Як вберегтися?Літо і рання “золота” осінь – час відпусток, поїздок на дачу чи на природу. Під час прогулянок у лісі, відпочинку на березі річки чи подорожі в горах не слід забувати про можливу зустріч з маленьким, часто непомітним, однак дуже небезпечним ворогом – кліщем.

Чим загрожує укус кліща?

Кліщі є переносниками небезпечних інфекцій, таких як кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз та інші. У нашій місцевості вони найчастіше спричиняють розвиток кліщового бореліозу (хвороби Лайма). Збудники хвороби – борелії — зберігаються в інфікованих кліщах пожиттєво і передаються їхньому потомству.

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) – це хронічне інфекційне захворювання, яке має постадійний перебіг з первинними проявами на шкірі та наступним ураженням м’язів, суглобів, нервової системи, серця, печінки та селезінки.

Які перші прояви кліщового бореліозу (хвороби Лайма)?

Після укусу людини інфікованим кліщем прояви хвороби Лайма виникають не одразу, інкубаційний (прихований) період триває в середньому від 3 тижнів до 3 місяців. У ділянці укусу на шкірі тулуба, ніг чи рук виникає кільцевидна пляма рожево-червоного кольору з периферійним фіолетовим обідком, яка хворого не турбує (біль чи свербіж відсутні). Пляма поступово збільшується у розмірах, у центрі вона світлішає, а по краю зберігається неширокий фіолетовий обідок. У частини хворих водночас із висипанням на шкірі можуть виникати такі симптоми, як головний біль, слабкість, помірні болі в суглобах, незначне підвищення температури тіла.

За декілька тижнів чи місяців пляма на шкірі самостійно зникає, однак це не означає, що настало одужання. Якщо на першому етапі хвороби не було проведено адекватного специфічного лікування, то за декілька місяців відбувається поширення збудника в організмі хворого з розвитком ускладнень у вигляді ураження опорно-рухового апарату, нервової системи, внутрішніх органів, зокрема серцево-судинної системи.

Як уберегтися від укусів кліщів?

Перед походом в ліс, гори чи в паркові зони відпочинку подбайте про надійний захист шкіри від можливого потрапляння кліщів. Для цього необхідно одягти закритий одяг, який щільно прилягає до тіла, зокрема сорочку з довгим рукавом, яку слід заправити в штани, а штани – в шкарпетки, на ноги взути закрите взуття. На голову треба одягти панамку, кепку, капелюх чи косинку. Одяг повинен бути світлим, тоді кліщі на ньому будуть добре помітними. Для відпочинку слід вибирати освітлені сонцем місця, подалі від густої трави, кущів та дерев.

Після повернення додому необхідно ретельно оглянути одяг і шкіру на наявність кліщів. У разі виявлення на шкірі кліща, слід негайно звернутися до лікаря, проте якщо такої можливості на даний момент немає, – самостійно видалити його, для чого треба нанести на кліща рослинну олію. Якщо кліщ самостійно не виліз – його слід обережно видалити (бажано з хоботком), розхитуючи з боку в бік пінцетом чи обгорнутими в марлеву серветку пальцями. Якщо хоботок кліща залишився в ранці – його слід видалити стерильною голкою.

Після видалення кліща місце укусу треба протерти розчином йоду, спиртом чи одеколоном, кліща спалити і ретельно вимити з милом руки. Однак за першої ж нагоди необхідно звернутися до травмпункту чи до лікаря поліклініки – інфекціоніста, дерматолога чи сімейного лікаря, якому слід повідомити про випадок укусу кліщем.

Отже, перед поїздкою в ліс, парк чи на дачу слід пам’ятати про можливість укусу кліщем і дотримуватись вищезазначених рекомендацій. У разі ж виявлення на тілі кліща чи появі на шкірі кільцевидних плям, які не турбують і поступово збільшуються у розмірах, необхідно обов’язково звернутися за медичною допомогою до лікаря, який призначить відповідне обстеження та лікування.

Ольга Денисенко, завідувач кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, професор;

Олександр Денисенко, викладач інфекційних хвороб Чернівецького медичного коледжу БДМУ;

Олег Тимофійчук, заступник головного лікаря з лікувально-профілактичної роботи Чернівецького обласного шкірно-венерологічного диспансеру

peredplata