ВІЛ-позитивні чернівчани потребують безкоштовних ліків

ВІЛ-позитивні чернівчани потребують безкоштовних ліківДо редакції газети «Час» звернулась група чернівчан, хворих на вірус імунодефіциту людини. Молоді люди стверджують, що не отримують належної підтримки в громадській організації, яка покликана представляти їхні інтереси, та належної медичної допомоги в Чернівецькому обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом (надалі Центрі).

Зокрема, одна з хворих переконує, що півроку тому в Центрі, де всі ВІЛ-інфіковані мають можливість отримувати безкоштовне лікування цього захворювання, їй відмінили антиретровірусну терапію. Оксана (імена з етичних міркувань змінено) каже, що виконувала всі приписи лікарів, однак одного разу їй просто відмовились видавати ліки. Сказали, що вона п’яна. Хоча на лікування, переконує, приходила твереза.

— Тепер же, після неодноразових звернень, мені сказали, що поставили в чергу, — каже дівчина. – Але хвороба не чекає тієї черги. У мене вже третя стадія СНІДу! Я хочу жити!

Валерія, Марина та Максим розповідають, що в Центрі їм не дають ліків, коли у них виникають серйозні проблеми зі здоров’ям. А лікарі неуважно ставляться – належним чином не проводять огляди тощо. На скарги не реагують. Окрім того, є претензії у ВІЛ-позитивних і до громадської організації – Чернівецького відділення Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ. Вони стверджують, що зі своїми проблемами щодо роботи СНІД-центру неодноразово звертались до керівництва організації, аби та лобіювала їхні інтереси в Центрі як державній установі та у владі. Однак нічого зроблено не було, запевняють скаржники. Й надалі медикаментів вони не отримують, Оксана залишається без терапії тощо. На прохання надати приміщення для зустрічі з журналістами вони отримали відмову. В Центрі ж на скарги не реагують.

— Людям видають терапію на 15 днів, — розповідає Марина. – Хоча мають видавати на 1-3 місяці. Видають в пакетиках без відміток, без інструкцій. Ми не знаємо, яка якість препаратів, чи не протерміновані вони.

— Коли ми почали відстоювати свої права, нас занесли до «чорного списку», — розповідає Максим. – Лікарі ж у Центрі нам діагнозів не встановлюють, щоб не давати потім безкоштовні ліки. І ми витрачаємо тисячі гривень на лікування. Хворіємо ж ми дуже часто, адже більшість з нас є інвалідами, імунітет ослаблений. Ми отримуємо пенсії, але вони дуже малі й не покривають витрат на лікування усіх хвороб. Центр має надавати нам ліки безкоштовно. Раніше діяли аптеки, де нам за приписом лікарів Центру безкоштовно давали ліки. Тепер їх немає. Та ми знаємо свої права. Адже з державного і місцевих бюджетів виділяються значні гроші на діяльність СНІД-центру.

— Ми не розуміємо, які послуги можемо отримати в Центрі: один раз нам кажуть так, іншого разу — інакше, — кажуть скаржники.

Голова правління обласного відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, Вадим Велижанін нас запевнив, що все належне для захисту ВІЛ-інфікованих він та очолювана ним організація робить. Пише звернення до відповідних інстанцій, СНІД-центру тощо за заявами клієнтів організації. В офісі організації було проведено бесіду з членами, які мають претензії до роботи Центру, за участю його керівника Юрія Лесюка. Загалом же, переконує пан Вадим, більшість клієнтів задоволені послугами відділення та Центру і не мають до них претензій. Офіс завжди відкритий для дискусій та зустрічей. Але попередньо треба погоджувати все, бо часто туди приходять люди, які не хочуть афішувати свого статусу. Пан Вадим також наголосив, що організація наразі виграла грант, завдяки якому ВІЛ-позитивні не тільки Чернівецької, а й сусідніх областей зможуть отримати більше безкоштовних послуг та допомоги.

Головний лікар Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Лесюк стверджує, що Центр безкоштовно надає медикаменти тільки для антиретровірусної терапії та на лікування опортуністичних хвороб (а в Україні найбільш поширеними з них є туберкульоз, бактеріальні інфекції, пневмоцистна пневмонія, герпетичні інфекції, кандидози, кріптококовий менінгіт, токсоплазмоз, – Авт.). На лікування інших хвороб, в тому числі грипу, гастриту тощо, коштів з державного та місцевого бюджетів не передбачено.

— Коли ж люди вимагають надати їм безкоштовні препарати на лікування інших захворювань, я не маю права цього робити, адже це вже буде нецільове використання коштів, — переконує Юрій Лесюк. – Законодавством не передбачені видача чи оплата ліків, не пов’язаних з лікуванням ВІЛ-інфекції та опортуністичних захворювань. Тому претензії скаржників безпідставні. У Центрі працюють лікарі відповідної кваліфікації, які діють відповідно до затверджених протоколів. І якщо у пацієнтів є невдоволення якістю наданих послуг, то вони можуть звертатися до мене зі скаргами. Буде проведена ретельна перевірка і вжиті необхідні заходи. Наразі ж ми звернулись до обласного відділення Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, щоб разом вирішувати всі проблеми.

Юрій Лесюк запевнив, що відміна терапії Оксані зумовлена тим, що жінка страждає хронічною алкогольною залежністю. І до Центру для отримання ліків приходила в нетверезому стані, про що є комісійні свідчення. Вживання ж антиретровірусних медикаментів з алкоголем неможливе. І якщо людина приходитиме твереза, вона, безумовно, отримає передбачене законом лікування. Однак спершу вона має пройти лікування від залежності (алкогольної чи наркотичної) до стадії ремісії. Тоді антиретровірусну терапію можна відновлювати. В іншому випадку жодної користі від неї не буде, у той час як ті ліки можуть врятувати інших хворих.

Також пан Лесюк переконував, що ніяких чорних списків у Центрі немає. Скаржникам просто роз’яснили ситуацію із забезпеченням безкоштовними ліками. А що стосується видачі таблеток для терапії порціями, то це пов’язано з тим, що люди мають ту чи іншу залежність. І тому необхідно контролювати прийом ліків хворими та стан їхнього здоров’я. Адже якщо людина порушує приписи лікарів, то якість лікування від того страждає. Ліки ж пацієнти отримують ті, які централізовано закуповує міністерство. Наразі ж область повністю забезпечена безкоштовними ліками для антиретровірусної терапії, лікування опортуністичних хвороб та тестування на ВІЛ-СНІД.

Що ж стосується безкоштовних ліків, які раніше можна було отримати в аптеці за приписом лікаря, то Юрій Лесюк переконує, що раніше була така практика, але у зв’язку з певними технічними проблемами була призупинена. Наразі ж проблема вирішується і незабаром хворі знову зможуть отримувати ліки в комунальній аптеці. Але, наголошує головний лікар Центру, ліки ці тільки на лікування захворювань згідно профілю закладу (тобто ВІЛ та опортуністичних хвороб).

Та група ВІЛ-позитивних планує й надалі відстоювати свої права і вимагати надання безкоштовних ліків та послуг.

ДОВІДКА

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) – це хвороба, що характеризується повільним прогресуванням дисфункції імунної системи. Передається через прямий контакт слизових оболонок або крові з рідиною тілесного походження, яка містить ВІЛ, як то кров, сперма, піхвові виділення, передсемінна рідина і грудне молоко. Синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) – кінцева стадія ВІЛ-інфекції, що перебігає з ураженням імунної та нервової систем і проявляється розвитком тяжких вірусних, бактеріальних, паразитарних уражень або злоякісних новоутворень, які спричиняють смерть хворого.

З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році і до 1 липня 2012 року включно в Чернівецькій області офіційно зареєстровано 1031 випадків ВІЛ-інфекції (в Україні – 212 838), у тому числі 230 випадків захворювання на СНІД (в Україні – 51 468), 114 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом (в Україні – 26 665), 177 дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих жінок (в Україні – 34469). За перше півріччя 2012 року високі показники ВІЛ зареєстровані в м. Чернівці — 21 пацієнт, Сокирянському районі — 10, Сторожинецькому – 9, Глибоцькому — 7. За перше півріччя 2012 р. в Чернівецькій області померло 14 ВІЛ-інфікованих осіб (8 – смерть від СНІДу, 6 – смерть з інших причин). Станом на 1 липня 2012 року антиретровірусну терапію отримує 242 пацієнти (156 дорослих та 86 дітей), серед яких смертність значно нижча, ніж серед пацієнтів, котрі такої терапії не отримують. Найвищі рівні смертності від СНІДу спостерігаються у м. Чернівці, основна причина смерті – туберкульоз, важкі бактеріальні інфекції, цироз печінки, онкологічні захворювання. Усі померлі від СНІДу особи перебували у молодому працездатному віці (32-42 років). Цього року, на відміну від попередніх років, серед зареєстрованих випадків смерті питома вага мешканців сіл становить 60%, мешканців міста Чернівці – 40%. 60% усіх померлих у 2012 р. становлять чоловіки.

Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом був створений 17 березня 2004 року (адреса: м. Чернівці, вул. Мусоргського, 2). Напрямками його роботи є диспансерний нагляд за ВІЛ-інфікованими особами, профілактика передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, постконтактна профілактика ВІЛ-інфекції особам, що мали ризик інфікування ВІЛ, обстеження на ВІЛ, опортуністичні інфекції, призначення та моніторинг противовірусної терапії, консультації психолога та вузьких спеціалістів тощо. Всі обстеження у Центрі є безкоштовними.

Надія ВІРНА

peredplata