Порушників закону про обмеження тютюнопаління у Чернівцях притягнуть до відповідальності

Порушників закону про обмеження тютюнопаління у Чернівцях притягнуть до відповідальностіНа 30 сесії VI скликання Чернівецька міська рада зкорегувала своє рішення від 25.02.2010р. «Про попередження та зменшення вживання тютюнових виробів в місті Чернівцях». У його новій редакції вказано повний перелік місць де заборонено тютюнопаління, а також рекомендації керівникам підприємств, організацій і закладів громадського харчування з приводу облаштування місць для паління.

Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів: у ліфтах і таксофонах, у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, у приміщеннях та на території навчальних закладів, на дитячих майданчиках, у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, у під’їздах житлових будинків, у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у приміщеннях закладів ресторанного господарства, у приміщеннях об’єктів культурного призначення, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
Забороняється, окрім спеціально відведених для цього місць, паління тютюнових виробів: у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, у приміщеннях гуртожитків, в аеропортах та на вокзалах.

Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п’ятою цієї статті. У місцях та закладах, де куріння заборонено, розміщується наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: “Куріння заборонено!”.
У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”.
У закладах громадського харчування відводиться не менше 50 відсотків площі торгових залів таких закладів для обслуговування осіб, які не курять.
У місцях для куріння має бути розміщено графічний знак з текстом такого змісту: “Місце для куріння” та інформація про шкоду, яку завдає здоров’ю людини куріння тютюнових виробів, із текстом такого змісту: “Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”.
На час проведення масових заходів на території міста обмежити куріння тютюнових виробів.
Відтепер Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради при наданні містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок на громадські об’єкти з масовим перебуванням людей передбачатиме окремі приміщення для куріння тютюнових виробів.
У договорах на перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування передбачити пункт такого змісту: “У разі фіксування протягом терміну дії договору на перевезення пасажирів 3-х порушень щодо тютюнокуріння водіями в салонах транспортних засобів та розміщення реклами тютюнових виробів у одного перевізника, договір на перевезення підлягає розірванню”.
Аптечні заклади міста всіх форм власності повинні передбачити в асортименті наявність засобів для лікування від тютюнової залежності, а у лікувально-профілактичних закладах міста повинні бути доступні методи профілактики та надання необхідної лікувальної допомоги при ускладненнях, викликаних внаслідок тютюнокуріння.
У практику роботи навчальних закладів введуть проведення загально-міських акцій із залученням діячів мистецтва, культури, спорту, зірок естради: “Не палити і стати переможцем”, “Один день місяця без паління” тощо.
Населення міста інформуватимуть про ризики, шкідливий вплив куріння тютюнових виробів та негативні наслідки для здоров’я людини.
Порушників цих вимог буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Сектор інформації та зв’язків з громадськістю

peredplata