Буковинців застерігають: грип особливо небезпечний для дітей та вагітних жінок

Буковинців застерігають: грип особливо небезпечний для дітей та вагітних жінокДитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) висловлює занепокоєння підвищенням захворюваності на грип, який є особливо небезпечним для дітей та вагітних жінок. Цього року переважно зустрічаються три типи вірусу: A H3N2 (Вікторія), А H1N1 (Каліфорнія) та грип B (Вісконсін).

Грип — це високо заразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато більш небезпечними. Тому перші ж симптоми будь-якого ГРВІ під час сезону грипу вимагають особливої уваги.

Як зазначають експерти, під час кожного нового спалаху грипу найбільше страждають діти. «Ризик захворіти для дітей набагато вищий ніж у дорослих. Тому важливо, щоб кожна дитина старша за 6 місяців була вакцинована від грипу», зауважила пані Юкіе Мокуо, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Медики закликають вагітних жінок уважніше ставитися до свого здоров’я. У разі появи найменших симптомів застуди залишатися вдома та негайно звернутися до лікаря. «Нагадуємо всім вагітним, що вони можуть захиститись від грипу вакцинацією, і можуть це робити на будь якому терміні вагітності. Якщо все ж таки вагітна жінка захворіла, то необхідно негайно звертатися до лікаря», наголошує медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Зараженню ним можна запобігти навіть під час епідемії, якщо поводитися з урахуванням кількох простих речей. Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Отже, не забувайте мити руки.

Потрібно користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

Важливо повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Регулярне провітрювання приміщення та вологе прибирання, як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, зменшує живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Вірус грипу поширюється повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (із краплями вірус переноситься від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), а також при тісному контакті. Ризик інфікування можна зменшити, коли уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції (слід триматися на відстані щонайменше 1-го метра) та уживати таких запобіжних заходів:

• зробити щеплення проти грипу, навіть якщо сезон грипу вже розпочався;

• не торкатися очей, носа або рота брудними руками;

• регулярно мити руки милом або дезінфекційним розчином;

• уникати відвідування місць значного скупчення людей;

• часто провітрювати приміщення;

• не переохолоджуватись;

• дотримуватися здорового способу життя – достатньо спати, вживати поживну їжу та бути фізично активним;

• не вдягати маску, якщо немає симптомів хвороби;

• носити маску при близькому контакті з хворим, утилізувати її після використання в окремий контейнер та мити руки після цього;

• закривати рота й носа коли з’являються перші симптоми хвороби, але є нагальна необхідність з’явитись у публічних місцях.

Про це йдеться в прес-релізі ЮНІСЕФ.

Світлина 7d.rv.ua

peredplata