В Чернівцях вшанували депортованих та знищених буковинців совєтами в 1941 році

В Чернівцях вшанували депортованих та знищених буковинців совєтами в 1941 роціСьогодні, 14 червня, зо півсотні буковинців вшанували пам\’ять земляків, котрих окупаційна радянська влада \”визволила\” від рідних домівок і заслала до далеких сибірів у ніч із 13 на 14 червня 1941 року. Усього за цю страшну ніч було виселено 2279 сімей (7720 осіб). Поминальний захід відбувся на Руському кладовищі біля пам\’ятного Хреста жертвам комуністичних репресій.

В заході взяли участь представники націоналістичних та патріотичних організацій, представники УГКУ та УПЦ КП, репресовані тощо.

Учасники наголосили на тому, що до сего часу тривають репресії проти людей українських. І якщо раніше влада совєтська нищила буковинців, то тепер це робить влада януківська.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 червня 1941 року із Північної Буковини та Хотинщини було примусово вивезено у віддалені райони СРСР і, переважно, знищено тисячі мешканців Чернівецької області. Ліквідації підлягало все, що не вкладалося у схеми комуністичної диктатури: в першу чергу люди, які були носіями не комуністичної ідеології, були представниками попереднього режиму із політичної, економічної структури, церкви, громадських організацій та об’єднань. Після воз’єднання нашого краю з Радянською Україною в короткий проміжок часу відбувалася ломка старої системи, запроваджувалась політична система комуністичного зразка.

ПОВІДОМЛЕННЯ ЧОО ВО \”СВОБОДА\”

14 червня 2013 року активісти Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\” взяли участь у поминальних заходах із вшанування пам\’яти депортованих совєцькою владою у ніч з 13 на 14 червня 1941 року буковинців. На міському цвинтарі по вулиці Зеленій, біля пам\’ятного хреста, зібралися також буковинці, які пережили комуністичні репресії та члени їхніх родин, духівництво, представники національно-патріотичних сил краю.

Як зазначив очільник Чернівецької \”Свободи\” Віталій Мельничук, пам\’ять про безневинно загиблих на етапах у Сибіру та Казахстані земляків має жити у серці кожного буковинця.

\”Цю пам\’ять ми мусимо зберігати, аби не дозволити повторення тих жахливих подій. Нині у нашій, формально незалежній, країні активізувалися ідейні нащадки загарбників, які 1941 року нищили наших дідів. Ці кати, на жаль, захопили владу, тому для них кожен хто розмовляє українською мовою – потенційний ворог. Вочевидь, саме тому нині на поминальних заходах немає жодного представника влади. Для них цей день – день сорому\”, – наголосив Віталій Мельничук.

Свободівець наголосив, що репресії проти свідомих українців тривають і в незалежній Україні: \”Влада хоче нас затаврувати як \”фашистів\” за те, що ми любимо свою землю, мову, шануємо батьків та історію, віримо в Бога. Влада чинить провокації через своїх \”братків-опричників\”, а потім намагається звинуватити у цьому \”Свободу\”. До прикладу, цієї ночі в Глибоцькому районі вандали понищили пам\’ятник румунському поетові Емінеску, а влада вже намагається звинуватити у цьому націоналістів\”.

Віталій Мельничук підкреслив, що українцям необхідно єднатися задля опору ординському комуно-олігархічному режимові, аби за якийсь час наші діти не вшановували пам\’ять нинішніх буковинців, як репресованих жертв антиукраїнського режиму.

Свободівці вшанували не лише загиблих депортованих буковинців, а й тих, хто пережив лихоліття совєцького \”благодєнствія\”.

Довідка. У ніч з 13 на 14 червня 1941 року із Північної Буковини та Хотинщини комуністи примусово вивезли до віддалених районів СССР і, переважно, знищили – 2279 сімей буковинців. У такий спосіб совєцька імперія позбавлялася \”класово-ворожих\” та \”соціяльно-небезпечних елементів\”.

peredplata