8 липня в історії

8 липня в історії52 до н. е. – загальноприйнята дата заснування Парижа.
Поселення гальського племені паризіїв існувало на цьому місці ще двома-трьома століттями раніше, але вперше про нього як Лютецію згадав Гай Юлій Цезар у \”Записках про Галльську війну\”

1497 – Васко да Гама почав першу мандрівку європейських мореплавців до Індії

Коли кораблі під керівництвом Васко да Гами вирушали в подорож, капітану було 28 років. Минувши острови Зеленого Мису, кораблі взяли курс на південний захід, щоб не йти проти морської течії біля берегів Африки. Вони відійшли на захід більше, ніж на 1 тис. км, а потім повернули на схід і підійшли до Африки біля затоки Святої Єлени.

1573 – Булонський едикт поклав край чотирирічній війні французьких католиків і гугенотів

1621 – народився Жан Де Лафонтен, французький поет-байкар, байкар, родоначальник нового виду байки у світовій літературі.

За своїми філософськими поглядами Лафонтен був деїстом, тобто визнавав факт створення світу Богом, але вважав, що далі світ розвивається за власними законами. В інших філософських питаннях (зокрема, у питанні про природу пізнання та про сутність людини) Лафонтен був послідовником французького філософа XVII ст. П. Гассенді. Філософські погляди Лафонтена, його опозиційні політичні настрої значною мірою спричинили характерне для художньої творчості письменника вільнодумство.

1659 – об\’єднане 60-тисячне українсько-кримське військо розбило в Конотопській битві 150-тисячні сили московських загарбників під проводом Олексія Трубецького.
Російський історик XIX ст. Сергій Соловйов так описує реакцію царя на сумну звістку: \”Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув протягом дня, й уже ніколи після того цар московський не здатен був вивести на поле таке блискуче військо. У жалобній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу, й жах охопив Москву\”

1686 – австрійські війська звільнили Буду (нині – частина Будапешта) від турецького панування, що тривало з 1541 р.

1709 – генеральний бій Північної війни 1700-1721 рр. – Полтавська битва.
Російська армія під керівництвом Петра I розгромила шведське військо Карла XII та його союзників, українських козаків на чолі з гетьманом Іваном Мазепою

1740 – у Петербурзі четвертований глава російського уряду Артемій Волинський, звинувачений фактичним регентом Ернстом Біроном у спробі узурпувати владу

1777 – Вермонт став першим штатом США, який скасував рабство

1796 – Державний департамент США видав перший паспорт громадянина США

1811- Народився Володимир Караваєв, київський хірург, засновник сучасної офтальмології, один із організаторів медичного факультету в Києві і перший його декан.

Він першим в Україні зробив операцію під ефірним наркозом. Караваєв був таким майстерним хірургом, що навіть Пирогов приходив до нього на операції «помилуватися філігранною майстерністю». Він оперував у багатьох сферах, видаляв катаракту. У більшості випадків – безкоштовно. У відкриту ним амбулаторію на Подолі приходили хворі люди з усіх кінців Росії. Тоді виникла приказка: «В Лаврі Богу помолитися та Караваєву поклонитися». Після смерті хірурга тодішня вулиця Шулявська була перейменована на Караваєвську.

1820 – Франкфуртський сейм прийняв Віденський заключний акт, який підтвердив конституцію Німецького союзу і підтвердив суверенітет німецьких держав

1831 – народився Джон Пембертон, американський фармацевт, винахідник \”Кока-коли\” (спочатку він вважав цей напій лікувальною мікстурою).

1833 – на азіатському березі Босфору підписано союзний договір між Росією й Туреччиною

1838 – народився Фердинанд фон Цеппелін, німецький граф, конструктор дирижаблів жорсткої конструкції

1839 – народився Джон Рокфеллер, американський промисловець, засновник нафтової компанії \”Стандард ойл\”, родоначальник промислово-фінансової династії.
Перший доларовий мільярдер в історії бізнесу

1840 – народився Мануель де Арріага, португальський політик-республіканець, згодом – демократ; після повалення монархії – перший президент Португалії у 1911-1915 рр.

1842 – народився Микола Бенардос, український і російський електротехнік, винахідник, творець усіх видів електричного дугового зварювання.
Уродженець села Бенардосівка Херсонської губернії (тепер село Мостове Миколаївської області)

1867- Народилася Кете Кольвіц, німецька художниця-графік і скульптор.

Картинам Кете Кольвіц характерний експресіонізм. Художниця провідну роль відводила гуманістичним суспільним ідеям, протестувала проти гніту, насильства та війни.

1886 – Хунчунська угода, укладена в урочищі Ново-Київському, встановила кордони між Росією й Китаєм у районі озера Хасан

1889 – вийшло друком перше число газети \”The Wall Street Journal\”

Тираж «The Wall Street Journal» складає 2,1 млн. примірників на день. Виходить по буднях. До прикладу, видання «USA Today» має тираж 1,8 млн. примірників, а «The New York Times» – 1,2 млн.

1892 –
аргентинський інспектор поліції Едуардо Альварес у Ла-Платі вперше в історії криміналістики розкрив убивство за дослідженням відбитків пальців.
З\’ясувалося, що двох дітей убила їхня мати Франсіска Рохас (у неї був коханець, який не хотів брати Франсіску за дружину з дітьми від попереднього чоловіка)

1893.- Народився Фріц Перлз, засновник гештальттерапії.

Гештальт-терапія – це напрямок психотерапії, який має на меті розширення усвідомлення людини і за допомогою цього краще розуміння і прийняття людиною себе, досягнення більшої внутрішньоособистісної цілісності, більшої наповненості і свідомості життя, поліпшення контакту із зовнішнім світом.

1900 – народився Юрій Смолич, український радянський письменник.
Голова правління Спілки письменників України у 1971-1973 рр., секретар правління СП СРСР у 1971-1976 рр. Депутат Верховної Ради УРСР кількох скликань.
Президент Товариства культурних зв\’язків з українцями за кордоном \”Україна\” у 1961-1976 рр.

1901- У Франції введено обмеження швидкості руху автомобілів у містах – 10 км / год.

1915 – російська влада жорстоко придушила масове повстання казахських племен.
Видано указ про мобілізацію на примусові роботи 400 тис. жителів Туркестану і степових областей

1918 – в Україні створено Державний сенат – вищу судову інституцію гетьманської держави

Державний Сенат Української Держави — найвищий судовий орган Української держави, який був створений відповідно до закону про утворення Державного Сенату Української держави, затвердженого гетьманом Павлом Скоропадським 8 липня 1918 замість Генерального Суду Української народної республіки. До його складу увійшла більша частина членів Генерального суду УНР.

1920 – у бою під Рівним загинув Олеко Дундич – сербський або хорватський військовий, червоний командир (інші варіанти імені – Алекса, Томо, Іван).До компетенції Державного сенату Української держави належав нагляд за діяльністю всіх судів держави у межах, встановлених законом.

Під час І Світової війни він воював в австро-угорській армії, потрапив у російський полон, у 1917 р. вступив у Червону армію, до Будьонного, став червоним командиром часів громадянської війни. Відзначався неабиякою хоробрістю. Ім\’ям Олеко Дундича названо багато вулиць в Україні.
Похований у Рівному

1920 – британська колонія Східна Африка перейменована в Кенію

1934 – Генеральна рада (парламент) Андорри затвердила конституційні реформи, запропоновані напередодні авантюристом Борисом Скосирєвим .
Відтак колишній росіянин став королем незалежної Андорри Борисом І, виведеної з підпорядкування єпископа Уржельського та Франції (таке становище зберігалося лише тиждень, доки короля не арештували іспанські жандарми)

1938 –
народився Лесь Танюк, український театральний режисер, громадський діяч, політик, народний депутат I-V скликань.
Голова Всеукраїнського товариства \”Меморіал\” ім. В. Стуса

Ставив вистави у Львові, Одесі, Харкові, Києві. Лесь Танюк – заслужений діяч мистецтв України, голова Спілки театральних діячів України та національного комітету по підготовці міжнародного суду над КПРС-КПУ, член Президії Народного руху України.

1944 – указом президії Верховної Ради СРСР запроваджено почесне звання \”Мати-героїня\”, засновано орден \”Материнська слава\” і медаль \”Медаль материнства\”.
Згідно з «Положенням про звання \”Мати-героїня\”», воно присвоювалося з одночасним нагородженням орденом матерям, що народили та виховали 10 і більше дітей, після досягнення останньою дитиною віку 1 року за наявності в живих інших дітей цієї матері.

1958 – революційні війська Фіделя Кастро взяли Гавану

1959 – на В\’єтнамській війні вбиті перші американці

1969 – В\’єтнамська війна: почато виведення американських військ із Південного В\’єтнаму

1972 – президент США Річард Ніксон оголосив про те, що СРСР протягом трьох років закупить американське зерно на суму 750 мільйонів доларів

1974 – ЦК КПРС затвердив проект будівництва Байкало-Амурської магістралі (БАМу)

1981 – у московському театрі \”Ленком\” відбулася прем\’єра мюзиклу \”Юнона і Авось\”

1982 – невдалий замах на президента Іраку Саддама Хусейна в шиїтському селищі Ед-Дуджейль (за 65 км від Багдада).
Селище було оплотом опозиційної шиїтської партії Дава, яка виступала проти баасистського режиму та ірано-іракської війни.
Під час проїзду автоколони Хусейна на неї напала група людей, їхню атаку відбили.
У відповідь на напад на главу держави центральна влада посадила в тюрми понад 1500 місцевих Ед-Дуджейля. 15 чоловік стратили відразу, а 133 – після показових судів.
За цей епізод Саддам Хусейн і троє його соратників були засуджені та страчені за рішенням Верховного трибуналу Іраку в 2006-2007 рр.

1989- Помер Платон Майборода, український композитор.

Платон Майборода працював викладачем у Київському музичному училищі ім. Р. Глієра та у вечірній музичній школі для молоді. Саме тоді його увагу як композитора привернула пісня. 1947 рік позначився для митця творчими зв’язками зі славнозвісною Українською капелою бандуристів. Багато років Платон Майборода співпрацював із Київською кіностудією ім. Олександра Довженка, писав музику до кінофільмів.

1990 – чемпіоном світу з футболу втретє стала збірна Німеччини, перемігши у фінальному матчі в Римі команду Аргентини – 1:0

1994 – помер Кім Ір Сен, засновник північнокорейської держави та її керівник у 1946-1994 рр.
Розробник корейського варіанту марксизму – ідей чучхе, генеральний секретар Трудової партії Кореї, великий вождь і маршал

2011 – у ніч на 8 липня (після 1-ї години ночі) Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому урядовий проект пенсійної реформи. \”За\” відповідне рішення проголосувало 248 депутатів.
Документом підвищено пенсійний вік для жінок до 60 років, страховий стаж піднято до 30 років для жінок та 35 для чоловіків

Підготував:Тарас Кочерга http://kocherga.ucoz.ua/

Джерело: http://www.istpravda.com.ua/dates/2011/07/8/45204/

peredplata