10 липня в історії

1040 – згідно з легендою, леді Годіва проїхала оголеною по місту Ковентрі верхи на коні, щоб змусити свого чоловіка, графа Леофріка, знизити непосильні для городян податки.
Вдячні нащадки встановили у місті пам\’ятник леді Годіві і відзначають це день як свято

10 липня в історії

Леді Годіва. Картина Джона Кольєра

1073 – помер Антоній Печерський, церковний діяч Київської Русі, один із засновників Києво-Печерського монастиря

1499 – корабель \”Берріу\” під командою Ніколау Коельйо із флотилії Васко Да Гами, який відкрив морський шлях до Індії, першим повернувся у Лісабон через два роки від початку експедиції.
Да Гама на \”Сан-Габріелі\” розійшовся з \”Берріу\” біля островів Зеленого Мису під час шторму і прибув додому у вересні

1509 – народився Жан Кальвін, швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму

1547 – у Франції відбулася остання офіційно дозволена королем дуель.
Причиною подальшої заборони дуелей стали часті смертельні випадки.
Попри заборону, дуелі тривали так само часто, як і раніше. Тож у 1566 р. король Карл IX видав указ, за яким кожен дуелянт засуджувався до страти

1559 – на лицарському турнірі убитий французький король Генріх II, після чого турніри було заборонено

1609 – німецькі католицькі князі створили Католицьку лігу для боротьби з Реформацією

1651 – під Берестечком закінчилася найбільша битва визвольної війни 1648-1654 рр. об\’єднаних військ Богдана Хмельницького (100 тис. вояків) та кримського хана Іслам-Гірея (50 тис.) із польською армією короля Яна II Казимира (150 тис.).
Бойові дії тривали ще десять днів після втечі татар із поля бою, коли лівий фланг українського війська залишився незахищеним, а хан Іслам Герай забрав у полон гетьмана Хмельницького.
10 липня вінницький полковник Іван Богун, обраний новим гетьманом, прийняв рішення відступати через болота, щоб уникнути оточення і знищення козацького війська. Вночі, навівши з підручних засобів мости через ріку Пляшівку, дві тисячі запорожців вийшли з табору. Польські джерела стверджують: після наступу поляків із гетьманом Конецпольським у козацькому таборі почалася паніка. Козацькі полки, що залишилися, також почали відходити до переправ через болота, Пляшівку й Ікву, мости не витримали й завалилися.
За польськими джерелами, у цьому бою загинуло близько тридцяти тисяч козаків, але кілька тисяч на чолі з Богуном і лише з двома гарматами відійшли вночі за Пляшівку.
Сучасні розкопки показують, що кількість загиблих українців значно перебільшена. Так, у районі переправи через Пляшівку знайдено лише близько сотні останків тих, хто переправлявся. Та найвагоміший факт – те, що вже через шістдесят днів після Берестечка під Білою Церквою знову зібралася потужна козацька армія. Навряд чи Хмельницький зміг би зібрати велике військо лише за два місяці.
Сьогодні – 360-ті роковини закінчення битви

1775 – народився Петро Прокопович, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва.
Зробив цілу низку винаходів, які мали велике значення для розвитку світового бджільництва, зокрема перший у світі розбірний рамковий вулик

10 липня в історії

Петро Прокопович


1830 – народився Каміль Піссарро, французький художник-імпресіоніст

1834 – народився Джеймс Уїстлер, американський живописець

1847 – до США прибули 35 перших китайських емігрантів

1856 – народився Нікола Тесла, сербо-американський винахідник, який зробив неоціненний внесок у розвиток електротехніки (генератори, трансформатори, електродвигуни) і радіотехніки.
На його честь названа одиниця магнітної індукції.
Сьогодні – 155-та річниця від його народження

1871 – народився Марсель Пруст, французький письменник.
Сьогодні – 140-ва річниця від його народження

1878 – у Великій Британії футбольний арбітр уперше використав свисток (доти судді кричали)

1890 – Вайомінг став 44-м штатом США

1895 – народився Карл Орф, німецький композитор

1902 – народився Сергій Лемешев, російський радянський оперний співак (ліричний тенор)

1905 – народився Лев Кассіль, радянський письменник

1909 – народився Мухаммед Дауд Хан, афганський сардар (князь), державний діяч. Прем\’єр-міністр (1953-1963, 1973-1977) і президент (1977-1978) Афганістану.
У 1973 р. очолював державний переворот, що призвів до скинення короля Захір Шаха і повалення монархічного режиму. Сам Дауд був убитий внаслідок повстання лівих радикалів у 1978 р.

1918 – на V всеросійському з\’їзді рад у Москві прийнята перша Конституція РРФСР

1918 – народився Джеймс Олдрідж, австрало-англійський письменник і громадський діяч

1920 – почався рейд загонів отамана Нестора Махна по Лівобережній України

1920 – у Спа (Бельгія) прем\’єр-міністр Польщі Станіслав Грабський підписав договір, згідно з яким уряд Польщі погоджувався зі східною лінією кордону, визначеною декларацією верховної ради Антанти від 8 грудня 1919 р. (т. зв. лінія Керзона), та зобов\’язувався прийняти будь-яке рішення Антанти щодо майбутнього статусу Східної Галичини

1925 – у США почався \”Мавпячий процес\” – суд над учителем Джоном Скоупсом, який своїх лекціях викладав основи теорії еволюції Чарльза Дарвіна.
Адвокат Скоупса, відомий кримінальний юрист Кларенс Дерроу фактично виграв процес у представника обвинувачення, юриста Вільяма Брайана (екс-держсекретаря при президенті Вільсоні). Однак Скоупс, згідно з вердиктом суду, був визнаний винним і мав заплатити мінімальний штраф – 100 доларів

1925 – постановою президії ЦВК СРСР створено ТАРС – Телеграфне агентство Радянського Союзу

1938 – американець Говард Г\’юз з екіпажем із чотирьох осіб облетів на літаку навколо Землі за 91 годину

1940 – скликані у французькому курортному містечку Віші Національні збори (без участі депутатів-патріотів) з ініціативи П\’єра Лаваля прийняли рішення про ліквідацію Французької Республіки і проголошення 74-річного маршала Анрі Філіппа Петена одноосібним главою Французької держави

10 липня в історії
Маршал Петен


1941 – у Києві енкаведистами страчений Андрій Бандера, український священик (УГКЦ), громадський діяч, батько Степана Бандери.
Він був членом Наукового товариства ім. Шевченка, членом Української національної ради ЗУНР у Станіславі від Калуського повіту, капеланом УГА (1919-1920), парохом у селах Старий Угринів і Тростянець.
23 травня 1941 р. заарештований, перебував у станіславській і київській тюрмах. Після катувань засуджений до розстрілу.
Сьогодні – 70-ті роковини його смерті

10 липня в історії

Отець Андрій Бандера. Тюремне фото


1941 – війська німецької групи армій \”Північ\” подолали опір радянських військ і вийшли до околиць Ленінграда та Ладозькому озера, відрізавши місто від тилу країни. Почалася оборона Ленінграда

1941 – під натиском німецької армії радянські війська залишили районні центри Сколе Дрогобицької області; Баранівка, Брусилів, Городниця, Дзержинськ, Довбиш, Червоноармійськ Житомирської області; Кам\’янець-Подільский, Остропіль Кам\’янець-Подільської області; Макарів Київської області; Золотий Потік Тернопільської області

1942 – під натиском німецької армії радянські війська залишили районні центри Білокуракіне, Білолуцьк, Кантемирівку, Кремінне, Лисичанськ, Містки, Нову Астрахань, Новопсков Ворошиловградської області

1943 – на Тернопільщині нацисти ліквідували єврейські робочі табори у Великих Борках (розстріляно близько 800 євреїв) та Кам\’янках (1020 жертв)

1953 – через 14 днів після арешту Лаврентія Берії в газеті \”Правда\” з\’явилося повідомлення про те, що Берію – \”ворога Комуністичної партії, виняткового кар\’єриста й авантюриста\” – виведено з складу ЦК партії та виключено з її лав

1959 – рейси Ту-104 Москва-Київ-Москва стали регулярними (перший, показовий, відбувся 7 липня)

1962 – у США запущено перший комерційний супутник зв\’язку – \”Телстар\”

1968 – у Києві відкрито літературно-меморіальний музей Максима Рильського

1973 – проголошена незалежність Багамських островів від Великої Британії

1984 – на прес-конференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході

1985 – французькі спецслужби затопили корабель \”Rainbow Warrior\”, що належав організації \”Грінпіс\”

1985 – біля міста Учкудук Узбецької РСР літак Ту-154Б-2 зірвався в плоский штопор і розбився невдовзі після вильоту з аеропорту міста Ташкент.
Найбільша авіаційна катастрофа, що сталася в СРСР: 200 загиблих

1987 – головою Ради міністрів УРСР призначений комуніст Віталій Масол, доти – заступник голови Радміну, голова Держплану Радянської України.
Через три роки й три місяці він піде у відставку під тиском голодуючих студентів

1990 – на XXVIII з\’їзді КПРС Михайло Горбачов переобраний генеральним секретарем партії

1991 – Борис Єльцин уперше приніс присягу як перший президент Російської Федерації.
Сьогодні – 20-та річниця цієї події

10 липня в історії

Єльцин присягає ще як президент РРФСР


1992 – у Маямі винесено вирок колишньому президентові Панами генералові Мануелю Нор\’єзі – 40 років ув\’язнення за участь у наркобізнесі

1994 – другий тури виборів президента України.
Переміг голова УСПП Леонід Кучма, який набрав 52,15% голосів (14 016 850). У чинного президента Леоніда Кравчука – 45,06% (12 111 603).
Проти всіх – 2,8% або 551 380 голосів.
Порівняно з першим туром Кучма додав майже 6 млн. голосів, Кравчук – трохи більше 2 млн.

10 липня в історії
Дебати кандидатів у президенти Кравчука і Кучми.
Модерує вже покійний Зиновій Кулик


1994 – Леонід Косаківський переміг на перших в історії Києва загальних прямих виборах міського голови.
Це був другий тур голосування. За представника президента України в місті Києві Косаківського віддали голоси 549 904 виборці (54,6% тих, що взяли участь в голосуванні). За висуванця ГО \”Столиця\” та Народного руху України Володимира Черняка – 403 367 (40,3%)

1994 – президентом Білорусі обрано Олександра Лукашенка.
У другому турі депутат-популіст Лукашенко набрав 80,1% голосів, тоді як глава уряду В\’ячеслав Кебич – лише 14,1%

1995 – Папа Римський Іван Павло ІІ у спеціальному посланні до жінок визнав, що католицька церква дискримінувала їх упродовж багатьох років

1996 – Верховна Рада 344 голосами дала згоду президенту Кучмі на призначення Павла Лазаренка прем\’єр-міністром України

2006 – у криївці в селі Єкажево Назранівського району Інгушетії загинув Шаміль Басаєв – чеченський військовий і державний діяч, активний учасник сепаратистського та партизанського руху в Чечні, один із керівників самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія, бригадний генерал ЧРІ, терорист.

За чеченськими даними, загинув у результаті випадкового вибуху вантажної автомашини з вибухівкою. Росія подає цю подію як результат спецоперації ФСБ.
Сьогодні – 5-ті роковини його смерті

2011 – вийшов останній номер британського таблоїда News of the World, що вів свою історію з 1843 р.
Газета, що позиціонувалася як братерське видання газети The Sun, належала до групи магната Мердока й мала тираж понад 2,9 млн. примірників (друге за накладом англомовне видання у світі), закрилася після скандалу з прослуховуванням телефонів зірок

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

peredplata