Закритий за регіоналів Папієва й Галиця музей визвольних змагань у Вижниці знову приймає відвідувачів

Закритий за регіоналів Папієва й Галиця музей визвольних змагань у Вижниці знову приймає відвідувачів 20 років тому в м. Вижниця було створено краєзнавчий, історико-культурний музей. Багато людей відвідували його, цікавились історією та традиціями нашого краю. Однак попередня влада закрила його, а нова, теперішня влада відновила його функціонування.

Знову школярі Вижницького району та жителі і гості нашого міста мають можливість відвідувати Вижницький краєзнавчий музей, який відновлено на базі Вижницької загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ст. ім. Н.Яремчука, за що хотілось б подякувати всім, хто долучився до цієї справи. Про це BukNews повідомив працівник по збереженню та доглядом за приміщеннями та експонатами Вижницького краєзнавчого музею Михайлина Іванюк.

Нагадаємо, Вижницький краєзнавчий музей, у якому, серед іншого, була експозиція \”Борці за волю України\”, котра не сподобалася голові Чернівецької облдержадміністрації Михайлові Папієву, виселяли з приміщення під приводом \”необхідности проведення капітального ремонту\”. Про це 22 серпня 2013 р. повідомив депутат Чернівецької обласної ради Віталій Мельничук.

За словами депутата, деякі експозиції музею, зокрема й виставку \”Борці за волю України\”, вимагають згорнути та вивезти до 1 вересня. Питання проведення ремонту не розглядали на сесії Чернівецької обласної ради, у власності якої перебуває приміщення, де розміщено музей. Тому депутатам обласної ради невідомо про плани виконавчої влади щодо проведення капітальних ремонтів у приміщеннях Вижницької загальноосвітньої школи-інтернату I–III ступенів ім. Назарія Яремчука.

\”Рішенням сесії Чернівецької обласної ради від 11 серпня 2011 року частину приміщень комунального закладу Вижницької загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів ім. Назарія Яремчука передано на баланс Вижницької міської ради з подальшим облаштуванням у ньому Вижницького краєзнавчого музею. Усі ці роки робота музею підтримувалася завдяки альтруїзму родини Іванюків. Нині маємо інформацію, що один із поважних вихідців з Буковини бажає розмістити у цих приміщеннях \”Академію танцю\”, – розповів Віталій Мельничук.

Він додав, що агресивна поведінка голови Чернівецької ОДА під час останніх відвідин музею дає підстави припускати, що після ремонту експозиції не повернуть на їхнє звичне місце. Зважаючи на це, свободівець спрямував депутатський запит до керівників обласної ради, облдержадміністрації та прокуратури з вимогою надати повну інформацію щодо проведення термінового капітального ремонту, а також походження коштів, за які цей ремонт збираються провести, підрядника, який буде виконувати відповідні роботи, та якими рішеннями обласної ради керувалася обласна адміністрація, вимагаючи демонтажу експозицій Вижницького краєзнавчого музею.

\”Подібне може статися в будь-якому населеному пункті Буковини. Знову наголошу на вимозі до Михайла Папієва публічно вибачитися за свої слова перед пам\’яттю десятків тисяч борців за волю України та безпосередньо перед Михайлиною Іванюк, яка зі сльозами на очах та болем у серці сприйняла вимогу обласної влади через примху високопосадовця негайно згорнути патріотичні експозиції краєзнавчого музею\”,– підкреслив Віталій Мельничук.

Довідково:

На 22 році незалежності України український губернатор дозволив собі приїхати у гірський райцентр, де ще в половині 40-х рр воювала ОУН-УПА і нищівно розкритикував експозицію «Борцям за волю України» у місцевому краєзнавчому музеї. Саме так в середині серпня 2013 року під час поїздки на Вижниччину вчинив Чернівецький голова ОДА Михайло Папієв. Офіційно губернатора обурило те, що \”вказана експозиція однобока, бо «тут жили різні національності». Експозицію, до слова, за власною ініціативою, на громадських засадах, зібрала родина Іванюків. Упорядник музею, Михайлина Іванюк, працює на чверть ставки бібліотекаря.

\”Він тільки глянув на ці портрети і каже, а ви знаєте, що УПА у 41 році вбивали євреїв? У вас є ці документи? А я кажу – УПА сформоване у 42 році, в УПА навіть курінь єврейський був, лікарі були, лікували наших воїнів. УПА – це є наші герої! – каже Михайлина Іванюк. – Але він не хотів навіть слухати. І ще каже, що журналістка з \”Вижницьких обріїв\” (районна газета), а вона тоді була з ними, писала, що цей Петро Джуряк (його портрет розміщений в експозиції \”Борці за волю України\”) у Розтоках розривав дітей. А я кажу, що його син, Микола Джуряк видав книжку про УПА, і показую йому цю книжку: ось почитайте. Але він навіть слухати не хоче. Тоді кажу до тієї журналістки: а ви будете за тії бріхні відповідати. І вони втікли з цього музею\”.

Що вже чиновнику пояснювали, що у Чернівецькій області справді живуть різні національності, але за волю України боролися саме ті люди, які представлені на експозиції «Борцям за волю України», але його це не переконало. Хоча було б дивним, якщо б до борців за незалежність України причислили агентів румунської сигуранци, німецького гестапо або ж більшовицького НКВД.

Після того, як Михайло Папієв висловив своє невдоволення експозицією \”Борці за волю України\” у Вижницькому краєзнавчому музеї, до голови Вижницької міської ради зателефонували та запропонували йому \”забрати експозицію куди хоче, хоч до себе у кабінет\”.

Джерело

peredplata