Рада замінила \”Велику вітчизняну війну\” Другою світовою. 8 травня – День пам\’яті

Рада замінила "Велику вітчизняну війну" Другою світовою.  8 травня – День пам'ятіВерховна Рада встановила 8 травня Днем пам\’яті й примирення на честь усіх жертв Другої світової війни.
За відповідний законопроект №2539 \”Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років\” проголосував 261 депутат.
9 травня буде відзначатися як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Як сказав голова Українського інституту національної пам\’яті Володимир В’ятрович з трибуни, потрібно позбавлятися \”радянських кліше\”. Відтак, законопроектом пропонується використовувати термін \”Друга світова війна\” і відмовитися від терміну \”Велика вітчизняна війна\”.
Під час вшанування полеглих у роки Другої світової війни, за словами В’ятровича, скасовується використання радянської символіки.
У прикінцевих положеннях до законопроекту визнається таким, що втратив чинність, закон \”Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років\” від 2000 року.
Профільний комітет підтримав ухвалення законопроекту №2539 за основу і в цілому – і депутати проголосували за нього.
Як відомо, термін \”Велика Вітчизняна Війна\” використовували в колишньому СРСР, аби підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

peredplata