У Страсну П\’ятницю, прикладаючись до Плащаниці, потрібно задуматися над тим, як ми живемо – Митрополит Антоній

У Страсну П'ятницю, прикладаючись до Плащаниці, потрібно задуматися над тим, як ми живемо - Митрополит АнтонійУ Велику або Страсну п\’ятницю Православна Церква згадує страждання і Хресну смерть Ісуса Христа.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, посилаючись на керуючого справами УПЦ митрополита Антонія (Паканича), в цей день обов\’язково потрібно прийти в храм, вклонитися Плащаниці, «задуматися над тим, як ми живемо і подякувати Спасителя за те, що Він зробив для нас ».

«У всіх православних храмах у Велику П\’ятницю служиться вечірня з винесенням Плащаниці. Літургія служать, тому що в цей день її зробив Сам Господь, принесений в жертву на Хресті. О першій годині смерті Спасителя (близько трьох годин дня, – ЦІ) з вівтаря виносять Плащаницю, на якій зображений Господь. Плащаницю розміщують в центрі храму на символічному Гробі Господньому. Це момент особливого духовного напруги. Коли перед нами Труну з зображенням Господа Ісуса Христа, який прийшов нас врятувати і убитого людьми – це дійсно страшно. Страшно для кожного з нас. Тому що, здійснюючи гріхи, ми кожен раз стаємо винуватцями цієї смерті », – сказав митрополит Антоній.

Також в п\’ятницю ввечері зазвичай служиться Утреня Великої Суботи з чином поховання Плащаниці. За церковним статутом, Велика п\’ятниця – день суворого посту, коли віруючі зовсім відмовляються від їжі. Після заходу сонця прийняти їжу можуть тільки хворі і діти.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, в цей день в Єрусалимі паломники з усього світу здійснюють хресний хід, повторюючи останню дорогу Ісуса Христа, по якій він йшов на смерть, несучи Свій хрест. Фото з Єрусалиму Хресний хід йде від Преторії по вулиці Віа Долороса (лат. Via Dolorosa, «Шлях Скорботи» – ЦІ.), По якій, як вважається, пролягав шлях Ісуса Христа до місця страти – Голгофі. Хресна дорога до Голгофи, за традицією, проходить з 14 зупинками. Перші дев\’ять зупинок знаходяться на вулиці Віа Долороса, інші п\’ять – на території храму Гробу Господнього.

1. Допит Ісуса Понтія Пилата, і вирок Христа на смерть (Мф. 27, 26);
2. Арка, де Пилат вивів Ісуса перед первосвящениками, і вказуючи на Христа сказав «Це людина» (Ін. 19, 5);
3. Місце першого падіння Христа;
4. Місце зустрічі Христа з Богоматір\’ю на шляху до Голгофи;
5. Місце зустрічі Христа з Симоном Киринейський, якому дали нести хрест до Лобового місця;
6. Місце, де Свята Вероніка витерла обличчя Христа своїм шовковим покривалом;
7. Місце другого падіння Христа;
8. Місце зустрічі Христа з благочестивої жінкою;
9. Місце третього падіння Христа;
10. На вході в Храм Гроба Господня – зняття одягу – межа Підрозділи Різ, де з Ісуса зняли одяг перед розп\’яттям;
11. Прибиття цвяхами Спасителя до Хреста;
12. Ісус вмирає на Хресті;
13. Зняття Сина Божого з Хреста і помазання Тіла Христа запашним миром перед похованням;
14. Положення Тіла Ісуса до гробу. Праведний Йосиф Аримафейский взяв Тіло Спасителя, обгорнув його плащаницею і поховав у своїй гробниці, яка перебувала в скелі. Тут Христос Воскрес.

Центр інформації Української Православної Церкви

peredplata