Вселенський патріарх зробив важливу заяву щодо Москви

Під час виступу 1 липня Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому.

Про це у Facebook повідомив Євстратій Зоря.

“Є логічним, що ми як мати-церква хочемо відновити єдність розділеного церковного тіла в Україні”, – зазначив Вселенський Патріарх.

Також він відзначив своє незмінне зацікавлення у розв’язанні українського церковного питання. Окрім того Вселенський Патріарх нагадав про духовні та канонічні права Вселенського Престолу щодо України.

Нехай не забувається, що Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита у Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі та за безумовного згадування Вселенського Патріарха,
– зазначив Варфоломій.

Він пояснив, що про це мовиться у Томосі про автокефалію подарованому польській церкві.

“Наш престол не визнав відділення Київської митрополії і залежних від неї православних церков Литви та Польщі та їхнього приєднання до Московської церкви, що було здійснено проти канонів та не були дотриманими права київського митрополита, який мав титул Екзарха Вселенського Престолу”, – додав священнослужитель.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 квітня схвалила постанову про звернення президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українській православній церкві. Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

https://24tv.ua/ukrayina_tag1119

 

Грецькою мовою Москві сказали йти в Залісся. Чорним по білому: ніякої тут канонічної території РПЦ нема; 1686 року Москва наклала лапу на Київську митрополію незаконно і ніяка вона нам не Церква-мати; тепер все має владнати Вселенський престол.
УПЦ МП довго спекулювала на “неканонічності” Київського Патріархату, а тепер виходить, що наявність філії РПЦ в Україні не відповідає церковним канонам.
Ось найважливіша цитата з фанарського прес-релізу: “Хай не забувається, що Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита у Москві на умовах його обрання Собором в Києві на Помісному Соборі та безумовному згадуванні Вселенського Патріарха. Це сказано у Томосі про автокефалію, що Мати-Церква дарувала Польській церкві: “Наш Престол не визнав відділення Київської Митрополії і залежних від неї православних церков Литви та Польщі та їх приєднання до Московської Церкви, що були здійснені проти канонів та не дотримані права Київського митрополита, який мав титул Екзарха Вселенського Престолу”.

peredplata