Село Василівка дивує: козацький курган, скельний печерний монастир, турецьке золото (ФОТО, ВІДЕО)

Василівка — мальовниче село Чернівецької області розташоване на  правому березі Дністра. Сільраді підпорядковане також село Розкопинці.

Село вперше згадується у 1447 році. На його території виявлено пізньопалеолітичні стоянки, рештки поселення трипільської культури, давньоруського селища XII—XIII століть. Україна – держава із багатовіковою історією. Історія України сягає своїми коренями ще у часи палеоліту. Стоянки прадавніх людей віднайдені археологами і поблизу села Василівка. Одним із найперших значущих періодів історії України деякі вчені вважають існування високорозвиненої Трипільської культури. Хронологія її існування – початок IV – кінець ІІІ тисячоліття до нашої ери.

Територія проживання представників цієї культури була досить значна: від Словаччини та Румунії, до нинішньої Слобожанщини у розрізі захід-схід та від Чернігівщини до Криму у вимірі північ-південь. Трипільці увійшли в історію України не лише як перші відомі нам осілі племена скотарів та хліборобів, але й як творці надзвичайно високої культури. Часто цей період історії України називають часом мальованої кераміки. Саме гончарство було надзвичайно розвинене у трипільців. Свій посуд та знаряддя вони прикрашали різноманітним орнаментом, котрий разом із оздоблювальною функцією ніс глибокий сакральний зміст. Також археологи знайшли багато керамічних фігурок людей та тварин, макети будинків, знарядь праці. Все це свідчить про багату історію України та українського народу.

Подальші героїчні сторінки історії України пов’язані із добою козацтва: хронологія охоплює початок XVI – кінець XVIII століття. Українці вели численні війни проти Кримських татар, Туреччини, Росії, Польщі. Але ця доба закінчилася із знищенням Запорізької Січі Катериною ІІ. От і журналістам Новодністровськ.Інфо, за допомогою істориків,краєзнавців нашого краю вдалося пройтися сторінками історії села Василівка Сокирянського району Чернівецької області. Історик з Сокирянщини Ігор Ткач розповів історію про те, що в селі Василівка знаходиться козацький курган.

Курган також Могила — високий земляний, рідше кам’яний,  насип над стародавнім похованням. Є різновидом поховальних пам’ятників, має форму земляного насипу, ізольоване округле підвищення, розташоване на рівнині з різко вираженою підошовною лінією, має штучне походження. 

А Анатолій Зелений ще один історик, краєзнавець, нинішній сільський голова села Василівка, розповідає про історію села ще з часів Трипільської культури. Вже більш детально про знахідки та більш чіткі моменти того часу розповідає керівник групи спелеологів (що працювали зі старовинним скельним монастирем) – Павло Нечитайло. Згадали також і про легенди з турецьким золотом.

Тож наш край, як і вся Україна, багатий своє історією. І більшість із нас навіть і не здогадується, що раніше відбувалося на тій території, де ми проживаємо. Час від часу, заглиблюючись в сторінки історії, можна поповнити скарбницю власних цінностей.

peredplata