Коли в Україні колядують, щедрують і посівають

Невід’ємним атрибутом різдвяних свят є колядки, щедрівки та посівалки, які передаються з вуст в уста вже кілька поколінь. Дізнайтеся, коли колядують, щедрують, засівають в Україні та збережіть традиції Різдва!

Останнім часом колядки та щедрівки дедалі рідше лунають у наших домівках на зимові свята, а колядників помітно поменшало. Та ми не маємо права забувати свої традиції, та ще й такі чудові!

Це цікаво: 10 українських колядок, які має знати кожен з нас

Не варто думати, що колядки, щедрівки та посівалки – лише для дітей. Звісно, для них це свято особливе, адже вони можуть “заколядувати” собі грошенят. Утім, дорослі теж колядують, просто за це їх частують за різдвяним столом. Тож, гайда готуватися до свят!

На Різдво в Україні колядують - фото 219173

На Різдво в Україні колядують

Коли колядують в Україні

6 січня, на Святвечір, щойно зійде перша зоря на небосхилі українські родини сідають до столу. Опісля вечері в сімейному колі заводять колядки.

А от вітати сусідів та інших господарів з народженням Христа колядою дорослі та діти починають на Різдво, 7 січня. Тривалість Коляди відрізняється в регіонах України.

На Заході колядують 7 січня та 8 січня, яке в народі так і називають “Колядою”. На Покутті це роблять лише на Святий вечір та Різдво; на Слобожанщині та Гуцульщині – у перший день Різдва; на західному Поділлі – на другий день свят вранці.

Колядуйте на Різдво! - фото 219174

Колядуйте на Різдво!

Коли щедрують в Україні

У більшості регіонів України щедрують 13 січня – у вечір напередодні Старого Нового року щедрують. Цікаво, що щедрiвки притаманнi тiльки українскому народу. За нашими звичаями щедрують лише дiвчата та, звісно, діти. До опівночі вони мають обійти будинки, бажаючи щастя та добробуту господарям. У деяких областях щедрувати йдуть напередодні Водохреща, 18 січня.

Це цікаво: Улюблені українські щедрівки для дорослих та дітей

Щедрують тільки дівчата - фото 219181

Щедрують тільки дівчата

Коли засівають в Україні

І якщо щедрувати ходять тільки дівчата, то вже наступного дня посівати мають лише хлопці. 14 січня, у перший день Старого Нового року та на свято Василя Великого юні українці з давніх-давен з порога засівають дім зерном, що символізує родючість і достаток.

При цьому вважається, якщо 14 січня першою поріг будинку переступить дівчина, – це недобрий знак. Саме хлопчик має першим увійти до оселі та впустити у дім щастя, радість і мир.

Посівалки українською мовою: найкращі посівалки для дітей

Посівання на Старий Новий рік - фото 219186

Посівання на Старий Новий рік

https://maximum.fm/novini_t2

peredplata