Унікальний день в історії: Святвечір, томос і сонячне затемнення

Традиційний Святвечір 6 січня у 2019-му стане унікальним в історії

Християни, які живуть за Юліанським календарем шостого січня відзначають Святвечір. Увечері, напередодні Різдва Христового, вся родина збирається за столом, для якого традиційно готує дванадцять страв на чолі із кутею. Усе меню має бути пісним, адже це останній день Різдвяного посту.

Святий вечір посідає особливе місце в українській обрядовості. При цьому кожен регіон дотримується своїх традицій. Однак є і спільна: сім’я починає вечеряти з першою зіркою. Також вважається, що у цей вечір до оселі можуть завітати далекі або померлі родичі, тому на столі залишають зайвий посуд.

Томос для України

Україна отримає томос про надання українській церкві автокефалії 6 січня. Тоді ж у храмі Святого Юрія Переможця на Фанарі відбудеться перша спільна літургія Вселенського патріарха Варфоломія та митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Окрім предстоятеля ПЦУ у складі української делегації будуть президент Петро Порошенко та голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Цей день закарбується не тільки в українській, а й у світовій історії. Адже попри всі спроби Москви перешкодити наданню Томосу, українська церква все ж дійшла до омріяної незалежності.

Читайте також: Томос наш: що написано в історичному документі

Сонячне затемнення

Доволі цікавим фактом є те, що шостого січня буде перше у цьому році часткове сонячне затемнення. Найкраще спостерігати за ним у Східній Азії, а відбудеться воно о 3 годині 42 хвилині ранку за київським часом. Те, що українці не побачать цього на власні очі, не завадить явищу вплинути на людей.

Рятує те, що цього дня у православних Святвечір, а отже енергію легше спрямувати у позитивне русло. Доленосні рішення краще відкласти на пізніше, але цей час сприятливий для планування життєвих стратегій та цілей на рік. Головне – із самого ранку бути у доброму гуморі.

Читайте також: Полярне сяйво, а не мігрень – Супрун розвінчала черговий міф

Шосте січня цього року – справді унікальний день в українській історії. Такі збіги трапляються вкрай рідко, а ми стали свідками одного з них.


Діана Царук, “Український інтерес” 

peredplata