Цей день в історії: 23 квітня

113-й день року за Григоріанським календарем – до закінчення року залишилось 252 дні. Іменинники – Зенон (Зинон), Максим, Олександр, Терентій, Федір, Яків. Всесвітній День книги і авторського права (з 1996 р.).

Головні події

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=VFoWuSgAcPU

Всі події

871 – На престол англосаксонського королівства Вессекс зійшов Альфред I, перший монарх, що носив титул короля Англії і єдиний з її правителів, що увійшов до історії як Великий.
971 – Армія візантійського імператора Іоанна Цимісхія розпочала облогу фортеці Доростол (нині – Сілістра, Болгарія), яку обороняв князь Святослав Ігоревич з дружиною. Вона тривала до 22 червня і, повертаючись після поразки на Русь, військо Святослава було атаковане печенігами і він сам був вбитий.
1014 – Після переможного завершення битви проти військ князя Сітріка, що опирався на владу скандинавських інтервентів, шатер Великого князя Ірландії Браяна Бору був атакований групою відступаючих вікінгів і князь був убитий. Перемога біля Клонтарфа (поблизу Дубліна) назавжди підірвала могутність скандинавів в Ірландії, але сама країна по смерті Браяна, котрий підкорив більшу частину острова, на довгі роки стала роздробленою.
1333 – У Вавельському кафедральному соборі Кракова пройшла коронація 23-річного Казимира П’яста і його дружини Альдони. Прийнявши державу, що вела війни з усіма сусідами, за 47 років свого правління Казимир III, якого сусіди називали «королем Кракова», перетворив Польщу в найбільшу східноєвропейську державу, завдяки чому він став єдиним польським монархом, що увійшов в історію з епітетом Великий.
1348 – Англійський король Едуард III заснував орден Підв’язки, присвячений образу Георгія Переможця, з метою «з’єднати деяке число гідних осіб для здійснення добрих справ і пожвавлення військового духу». Це найстаріший орден у світі. Сьогодні він — вищий лицарський орден Англії. За статутом кількість членів Ордену обмежена — ними є Глава ордену (монарх) і не більше 25 компаньйонів (лицарів чи леді); крім того учасниками Ордена можуть ставати також члени британської королівської сім’ї та іноземні монархи.
1633 – Граф Аксель Оксеншерна, державний канцлер Швеції, а після смерті короля Густава II Адольфа (1632) – регент королоеви Крістіни, підписав у Гейльбронні союз з протестантськими правителями південно-західних земель Німеччини і очолив Протестантську лігу. У 1634 році, після битви біля Ньордлінгене, коли імперські та іспанські війська розбили шведів та їх союзників, Гейльбронський союз розпався.

НОВА ІСТОРІЯ

1772 – Капітуляцією Кракова перед австрійськими військами, котрі виступали на боці Росії, закінчилось повстання т. зв. Барської Конфедерації, військово-політичного об’єднання польської шляхти, спрямованого проти короля Станіслава Августа Понятовського та Російської імперії.
1898 – У відповідь на підтримку Конгресом США прагнення кубинців до незалежності і проголошення 20 квітня війни Іспанії, Іспанія розірвала дипломатичні відносини зі США і проголосила їм війну, яка через вісім місяців закінчилась для неї катастрофічною поразкою.
1920 – В столиці Туреччини Анкарі відбулось перше засідання Великої Національної Асамблеї – національного парламенту недавно проголошеної республіки.
1921 – Чехословаччина і Румунія підписали союзницьку угоду, котра стала продовженням договору про оборонний союз між Чехословаччиною і Королівством сербів, хорватів і словенців. Нова союзницька система отримала назву Мала Антанта.
1922 – На батьківщині Вільяма Шекспіра місті Стратфорд-на-Ейвоні відкрився Королівський шекспірівський театр, котрий регулярно проводить шекспірівські фестивалі.
1929 – На пленумі ЦК ВКП(б) у Москві Йосиф Сталін добився засудження групи Бухаріна – Рикова – Томського, звинувачених в “правому ухилі”. У листопаді Бухарін був виведений зі складу Політбюро (ще раніше він був усунутий від керівництва Комінтерном), що посилило позиції Сталіна у більшовицькій партії.
1929 – На XVI конференції ВКП(б) прийнято 1-й п’ятирічний план, виконання якого в 1933 році дозволило перетворити СРСР з аграрної країни в індустріальну.
1932 – ЦК ВКП(б) прийняв постанову про об’єднання всіх письменників, що “стояли на платформі радянської влади”, в Союз письменників СРСР. Перший Всесоюзний з’їзд радянських письменників, що розпочався 17 серпня 1934 року, проголосив основним методом радянської літератури соціалістичний реалізм.
1938 – Першим президентом Естонії обрано Константина Пятса.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1942 – У відповідь на руйнацію британською авіацією німецького порту Любек, здійснену 28 березня з метою “підняття бойового духу британських льотчиків”, німецьке командування розпочало т. зв. “рейди Бедекера” і нанесло бомбовий удар по “середньовічним центрам Британії”, що привело до загибелі більше тисячі мирних жителів у Йорку, Норвіку і Екзетері і знищення ряду пам’яток архітектури. Рейди були іменовані так по назві німецького видавництва, що перед 2-ю Світовою війною спеціалізувалось на виданні туристичних довідників по європейських містах – як помста за знищення більше 2 тисяч будівель у Любеку, що не мав важливого стратегічного чи індустріального значення, Люфтваффе оголосило, що знищить у Британії кожну будівлю, котра згадувалась довідниках Бедекера як варта уваги.
1950 – Війська Чан Кайши повністю евакуювалися з континентального Китаю, залишивши країну під владою комуністів на чолі з Мао Цзедуном. Намагаючись протиставити режим Чан Кайши в проголошеній у березні на острові Тайвань Китайській Республіці комуністичному уряду в Пекіні, США практично зразу почали надавати Тайваню інтенсивну економічну, політичну і військову підтримку.
1962 – У США з мису Канаверал запущено космічну станцію «Рейнджер-4», яка із-за виходу з ладу бортової апаратури 26 квітня 1962 року впала на невидиму сторону поверхні Місяця.
1965 – В космос запущено перший радянський супутник зв’язку «Молния-1», призначений для встановлення експериментальної лінії радіозв’язку між Москвою і Владивостоком.
1967 – Здійснено перший експериментальний запуск космічного корабля «Союз-1», пілотованого Володимиром Комаровим. Капсула з космонавтом згоріла в атмосфері при поверненні на Землю. Це був перший офіційно визнаний випадок загибелі радянського космонавта. Програма польоту передбачала не тільки перше випробування корабля серії в пілотованому режимі, але і перше в світі стикування пілотованих кораблів із запущеним слідом кораблем «Союз-2», перехід через відкритий космос двох космонавтів для повернення на «Союзі -1». Зважаючи неполадки на «Союзі-1», старт однотипного корабля «Союзі-2» був скасований, що врятувало життя його екіпажу.
1969 – Сірхана Сірхана, убивцю сенатора Роберта Кеннеді (брата покійного президента США Джона Кеннеді), засуджено до страти. Пізніше смертний вирок було замінено на довічне ув’язнення.
1971 – В Радянському Союзі запущено космічний апарат «Союз-10», екіпаж котрого став першим екіпажем космічної станції “Салют-1”.
1985 – У Моcкві розпочався Пленум ЦК КПРС, на котрому був проголошений курс на перебудову – Генсек КПРС Михайло Горбачов заявив програму широких реформ під гаслом «прискорення соціально-економічного розвитку країни» по соціалістичному шляху на основі ефективного використання досягнень науково-технічного прогресу, активізації людського фактора і зміни порядку планування.
1985 – Компанія Coca-Cola з помпою і масованою рекламою оголосила про зміну використовуваної уже 99 років секретної формули напою. Однак нова Кока була настільки непопулярною, що через кілька місяців компанії довелось вернутись до класичного варіанту напою.
1990 – Намібія стала 160-м членом ООН і 50-м членом Британської Співдружності.

НАШ ЧАС

1991 – Під час зустрічі в Ново-Огарьові (під Москвою) президентом СРСР Михайлом Горбачовим і керівниками 9 союзних республік СРСР підписано угоду про заходи щодо стабілізації обстановки в країні і заяву про принципи нового союзного договору.
1993 – На референдумі, проведеному під егідою ООН, переважна більшість жителів Еритреї проголосувало за незалежність від Ефіопії.
1996 – В пам’ять померлих в цей день в 1661 році письменників світового масштабу Мігеля Сервантеса і Вільяма ШекспіраЮНЕСКО оголосила 23 квітня Всесвітнім днем книги.

Народились

1185 – 25 березня 1223, Афонсу II Товстий (Афонсу Бургундський), третій король Португалії (з 1212 р.), син короля Саншу I і Дульсе Барселонської.
1564 – 23 квітня 1616Вільям Шекспіранглійський поет і драматург (“Юлій Цезар”, “Ромео і Джульєтта”, “Гамлет”, “Отелло”, “Король лір”, “Сон у літню ніч”). 455 років з дня народження.
1775 – 19 грудня 1851, Джозеф Вільям Тернер, найвизначніший представник романтичної школи англійського живопису (Останній рейс корабля “Відважний”, Дощ, пара і швидкість).
1858 – 4 жовтня 1947, Макс Карл Ернест Людвіг Планк, німецький фізик-теоретик, один з основоположників квантової фізики, лауреат Нобелівської премії (1918).
1891 – 5 березня 1953, Сергій Сергійович Прокоф’єв, російський піаніст, композитор (“Петя і Вовк”, “Війна і мир”, “Ромео і Джульєтта”, “5-а симфонія”).
1918 – 23 жовтня 2001Георгій Віцин, російський кіноактор (“Самогонники”, “Не може бути”, “Невиправний брехун”).
1918 – 14 квітня 2009, Моріс Дрюон, французький письменник (“Сильні світу цього”, “Прокляті королі“, “Мемуари Зевса”).
1931 – 29 серпня 1979, Григорій Михайлович Тютюнник, український письменник-шістдесятник (“Зав’язь”, Деревій”, “Облога”).
1923 – 17 березня 1977, Василь Земляк (Вацлав Сидорович Земляк), український письменник (“Кам’яний брід”, “Лебедина зграя”, “Зелені млини”), сценарист (“Вавілон ХХ”).
1928 – 10 лютого 2014Ширлі Темпл, американська кіноактриса, що зробила кар’єру в дуже юному віці (почала зніматись з 3-х років, а в 6 – стала володарем “Оскара“).
1936 – 6 грудня 1988Рой Келтон Орбісон, американський співак, піонер рок-н-роллу (“Only the Lonely”, “Running Scared”, «Oh, Pretty Woman», “Dream Baby”, “It’s Over”).
1944 – Тоні (Ентоні Джеймс) Еспозіто, канадський хокеїст (Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks); зіграв у НХЛ 886 ігор з середньою результативністю 2.92 шайби за гру; брат ще одної легенди хокею Філа Еспозіто. Сьогодні 75-а річниця.
1954 – Майкл Мур, американський письменник, кінорежисер, політичний активіст; лауреат премії Оскар («Боулінг для Колумбіни», 2002), Золотої пальмової гілки («Фаренгейт 9/11», 2004). Сьогодні 65-а річниця.
1960 – 1 серпня 1991, Стів Кларк, американський рок-музикант (Def Leppard: “Photograph”, “Rock of Ages”, “Foolin’”).
1961 – Андрій Юрійович Курков, український письменник («Закон равлика», «Лагідний янгол смерті», «Бікфордів світ», «Маленьке левеня і львівська мишка»), журналіст, кіносценарист. Сьогодні 58-а річниця.

Померли

303 – Святий Георгій (Георгій Переможець), римський полководець і трибун, мученик за християнську віру; патрон візантійських імператорів, а пізніше і руських (українських) князів. 1716 років тому
1616 – Вільям Шекспіранглійський поет і драматург (“Юлій Цезар”, “Ромео і Джульєтта”, “Гамлет”, “Отелло”, “Король лір”, “Сон у літню ніч”). 403 роки тому, в 52 роки (нар. 23 квітня 1564р.).
1850 – Вільям Вордсворт, англійський поет (“Природа не зрадить”, “Вечірня прогулянка”). 169 років тому, в 80 років (нар. 7 квітня 1770 р.).
1996 – Памела Ліндон Треверс (Хелен Ліндон Гофф), англійська письменниця австралійського походження (Меррі Поппінс). 23 роки тому, в 97 років (нар. 9 серпня 1899р.).
2007 – Борис Миколайович Єльцин, російський державний і політичний діяч, перший президент Росії (1991-99 рр.). 12 років тому, в 76 років (нар. 1 лютого 1931 р.).

peredplata